olimpijske igre
Olimpijske igre, održane u Atini u Grčkoj, trajale su od 13.avgusta do 29.avgusta 2004. godine.

Olimpijske igre 2004. vratile su se kući u Grčku, rodno mjesto drevnih igara i mjesto uvodne moderne Olimpijade. Uzbuđenje oko povratka kući ublažile su bezbjednosne brige povezane sa blizinom Atine politički nestabilnom Bliskom Istoku.

Štaviše, ozbiljna kašnjenja u izgradnji i zabrinutost da bi toplo i vlažno vrijeme u Atini i visoki nivoi zagađenja vazduha bili štetni za sportiste podstakli su MOK da nakratko razmotri preseljenje Igara u drugi grad. Mediji su se bavili ovim stvarima i predviđali mračan neuspjeh.

Nije se dogodila nijedna od očekivanih nesreća. Do dana otvaranja grad je sjajno obnovljen. Sva mjesta i objekti bili su spremni, izuzetno savremeni transportni sistemi dobro su funkcionisali, a obezbeđenje je bilo najbolje.

Vrućina je uticala na neke takmičare, a posjećenost gledalaca je bila loša za neke od ranijih događaja. Više od 20 sportista diskvalifikovano je nakon neuspjelih testova za upotrebu droga za poboljšanje učinka, a kontroverze oko bodovanja u gimnastici i mačevanju dospjele su na naslovnice.

Ipak, većina 17-dnevnog događaja protekla je bez problema, a 35 mjesta za takmičenje ocijenjeno je kao izvrsno. Svjetska štampa zanosila se uspjehom Igara dok se izvinila Grčkoj zbog svojih groznih, ali neutemeljenih predviđanja. Predsjednik MOK-a Jackues Rogge proglasio je Olimpijske igre u Atini „nezaboravnim igrama iz snova“.

U 2004. godini predstavljeno je rekordnih 201 nacionalni olimpijski komitet. Skoro 11.100 sportista takmičilo se u 37 disciplina u 28 sportova; žene su prvi put učestvovale u rvanju slobodnim stilom i mačevanju sabljama. Američki fenomen plivanja Michael Phelps na vrhu je medalja sa rekordnih osam (šest zlatnih i dvije bronzane).

Na stazi su Kelli Holmes iz Velike Britanije i Etiopije Hicham El Guerrouj bili dvostruki osvajači zlatnih medalja, a Liu Ksiang osvojio je prvu kinesku zlatnu medalju u muškoj atletici.

Završni događaj, muški maraton, pobijedio je Stefano Baldini iz Italije nakon što je lidera, Brazilca Vanderleija Lima, napao poremećeni gledalac na oko 4,4 km (6,4 km) od cilja. Lima, koji se oporavio da uzme bronzu, nagrađen je medaljom Pierre de Coubertin za „njegovu izuzetnu demonstraciju fer igre i olimpijskih vrijednosti“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име