olimpijske igre
Olimpijske igre, održane u Pekingu u Kini, trajale su od 8. avgusta do 24. avgusta 2008. godine.

2008. godine u Kini su prvi put održane Olimpijske igre. U mjesecima prije početka Igara, razorni zemljotres u provinciji Sečuan, međunarodna usredsređenost na probleme zagađenja Kine i protesti zbog kineskih podataka o ljudskim pravima i Tibeta postali su dio olimpijske priče.

Štaviše, kineska vlada je kritikovana zbog neuspjeha da obezbijedi potpunu slobodu medija uoči Igara. Ipak, Kina je bila odlučna da pokaže svijetu, takođe kroz olimpijski objektiv, da se pridružila redovima najmodernijih i najuticajnijih zemalja svijeta, a Igre su se odvijale sa malo problema i MOK ih je smatrao velikim uspjehom.

Organizacioni odbor u Pekingu zaradio je visoke ocjene za objekte koji su izgrađeni za taj događaj, posebno nagrađivani Nacionalni stadion koji je kolokvijalno poznat kao Ptičje gnijezdo, koji su dizajnirali zapaženi švajcarski arhitekti Jackues Herzog i Pierre de Meuron.

Rekord iz 2004. godine za učešće nacionalnih olimpijskih komiteta (NOO) premašen je 2008. godine, sa 204 NOO-a zastupljenih na Igrama. Više od 11.000 sportista takmičilo se u 302 takmičenja u 28 sportova, ali igrama u Pekingu dominirala su dva istorijska sportska podviga.

Američki plivač Majkl Felps oborio je rekord Marka Špica po najviše osvojenih zlatnih medalja na jednoj Olimpijadi, uzimajući zlato u svakom od osam događaja u kojima se takmičio. Osam zlata Phelpsa doveo je do njegove ukupne karijere 14, još jedan olimpijski rekord.

Iako bi Phelpsova postignuća vjerovatno bila najveća priča na skoro bilo kojoj drugoj olimpijadi, sprinter Usain Bolt sa Jamajke zaradio je svoj dio svjetla. Ne samo da je uzeo zlato u sprintu na 100 i 200 metara i osvojio treću zlatnu medalju kao član štafete Jamajke 4 × 100 metara, već je to učinio dok je rušio svjetski rekord u vremenu za svaki događaj.

igre

Među ostalim značajnim trenucima Igara u Pekingu bili su Indijac Abhinav Bindra koji je pobijedio u disciplini vazdušne puške na 10 metara za muškarce da bi osvojio prvu pojedinačnu zlatnu medalju u istoriji njegove zemlje i Mongolija Tuvshinbaiar Naidan koji je uzeo muški događaj u džudou od 100 kilograma za prvo zlato bilo koje vrste u istoriji svoje zemlje.

Igre su takođe bile blagodat za zemlju domaćina, jer je Kina u jednoj olimpijadi (51) osvojila više zlatnih medalja nego što je bilo koja druga zemlja imala od 1988. godine.

Michael Phelps koji se takmičio u finalu na 100 metara leptir na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, je osvojio zlatnu medalju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име