olimpijske igre
Olimpijske igre, održane u Londonu u Engleskoj, trajale su od 27. jula do 12. avgusta 2012. godine.

London je 2012. godine postao prvi grad koji je tri puta bio domaćin modernih Igara, a prethodno je bio mjesto Olimpijskih igara 1908. i 1948. godine. Grad je izabran za domaćina 2012. godine na izborima za Međunarodni olimpijski komitet (MOK) 2005. godine, pobijedivši drugoplasirani Pariz, velikog favorita, koji je takođe pokušavao da postane prvi trostruki domaćin sa četiri glasa.

Zabrinutost za sigurnost mučila je Olimpijske igre u Londonu nedeljama prije ceremonije otvaranja, jer je privatna firma koja je ugovorena da obezbijedi Igre obavijestila britansku vladu da ne može pružiti toliko stražara koliko je obećala.

Vlada je bila prisiljena poslati vojno osoblje i lokalnu policiju kao zaustavnu mjeru, ali Igre nisu protekle bez većih sigurnosnih problema, a epizoda se prije pokazala kao sramota nego kao kriza. Ceremonije otvaranja Igara u Londonu pokazale su se jednim od vrhunaca festivala.

Rekord u ukupnom broju nacionalnih olimpijskih komiteta – 204 – koji je uspostavljen na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine izjednačen je u Londonu. Na Londonskim igrama nastupilo je više od 10.500 sportista koji su učestvovali u 302 događaja u 36 sportova.

Najuočljiviji dodatak londonskom programu bio je boks za žene, koji je svoj olimpijski debi imao u tri težinske kategorije (51 kg, 60 kg (132 kilograma) i 75 kg (165 kilograma)). Igre u Londonu bile su i prva olimpijada u kojoj je svaka zemlja učesnica imala najmanje jednu atletičarku.

Poput Olimpijskih igara u Pekingu, Londonskim igrama dominirala su dva najveća olimpijca svih vremena: jamajčanski sprinter Usain Bolt i američki plivač Michael Phelps.

Uzevši zlato i na trkama na 100 i 200 metara, Bolt je postao prvi čovjek koji je osvojio dva najprestižnija sprinta na stazi u uzastopnim olimpijadama. Phelps je postao najodlikovaniji sportista u olimpijskoj istoriji, osvojivši šest medalja (uključujući četiri zlata), čime je njegov ukupni skor postao 22. Sveukupno, SAD su osvojile 46 zlatnih olimpijskih igara, što je bio najbolji učinak zemlje od loše organizovanih igara 1904. godine, gdje su više od pet šestina takmičara bili Amerikanci.

Zajedno sa Phelpsom, američki plivači odnijeli su kući veliki broj tih zlata, posebno tinejdžersku senzaciju Missi Franklin (koja je osvojila četiri zlata, uključujući pojedinačno leđno trčanje na 100 i 200 metara) i Phelpsovog prijateljskog rivala Riana Lochtea (osvajača dva zlata i pet ukupnih medalja).

Druga glavna priča o plivanju na Londonskim igrama bila je 16-godišnja Ie Shiven iz Kine, koja je osvojila žensko 200 metara pojedinačno mješovito (IM) i srušila svjetski rekord pobijedivši na 400 metara IM događaja. Zvijezda gimnastičkih događaja bila je Gabrielle Douglas iz Sjedinjenih Država, koja je osvojila žensko pojedinačno višebojsko zlato i bila je član američkog tima osvojenog zlatnom medaljom.

Ruskinja Jevgenija Kanajeva, koja je nastupila na putu ka osvajanju zlatne medalje u pojedinačnom višeboju u ritmičkoj gimnastici na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Ukupnih 65 medalja Velike Britanije bio je najbolji olimpijski učinak zemlje domaćina u više od jednog vijeka, uz trijumfe zlatnih medalja biciklista ser Christopher Hoi-a – čije pobjede u ekipnom sprintu i keirin takmičenjima su mu donijele šest zlata u karijeri, najviše osvojenih od svih Britanaca i više nego što je bilo koji drugi biciklista osvojio – i lokalno voljeni teniser Andi Murrai, koji je pobijedio Rogera Federera iz Švajcarske u muškom finalu pojedinačno, da bi se osvetio za poraz od Federera u finalu Vimbledona mjesec dana ranije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име