olimpijske igre
Olimpijske igre, održane u Rio de Žaneiru u Brazilu, trajale su od 5. avgusta do 21. avgusta 2016. godine.

Riju je Igre dodijelio Međunarodni olimpijski komitet 2009. godine zbog ponuda iz Čikaga, Madrida i Tokija. Prikupljanje igara u Riju prouzrokovalo je više problema nego bilo koja druga nedavna olimpijada.

Kao i mnoge Igre 21. vijeka, posebno Igre u Sočiju 2014. godine, Olimpijske igre u Riju bile su pogođene velikim prekoračenjem troškova i izgradnjom koja je zaostajala za rasporedom. Sportisti, treneri i turisti bili su oprezni da putuju u grad prepun kriminala, gdje je, pored toga, izbijanje virusa Zika dovelo do povlačenja brojnih istaknutih sportista, uključujući golfere Rori McIlroi i Jordan Spieth.

Vodeni putevi grada bili su toliko zagađeni da je Svjetska zdravstvena organizacija predložila sportistima koji koriste otvorene vode da ih izbjegavaju gutati, pokrivati sve otvorene posjekotine vodonepropusnim zavojima i tuširati se čim napuste lokaciju.

Manje od 50 dana prije početka igara, država Rio de Žaneiro proglasila je „stanje javne nesreće“, koje je vlastima dalo mogućnost da racioniraju osnovne javne usluge i učinilo državu prihvatljivom za savezne fondove za vanredne situacije. Štaviše, skandal Petrobras bacio je brazilsku ekonomiju u recesiju uoči Igara.

Uprkos svim ovim nevoljama, Igre u Riju počele su na vrijeme i tokom dvije nedelje bilo je malo značajnih problema. Na Igrama je bilo novih rekordnih 205 nacionalnih olimpijskih komiteta koji su učestvovali, sa preko 11 000 sportista koji su se takmičili u 42 sporta. Značajni novi sportovi koji su dodati za Igre u Riju bili su golf i ragbi.

Na Olimpijskim igrama u Riju takođe je predstavljen debitantski tim za izbjeglice sastavljen od 10 sportista iz raznih ratom zahvaćenih zemalja koji na početku Igara nijesu imali stalni novi dom.

Kao i prethodne dvije, Olimpijske igre u Riju istakle su dostignuća najvećeg olimpijca svih vremena, američkog plivača Majkla Felpsa i najvećeg sprintera u olimpijskoj istoriji, Jamajke Usaina Bolta.

Po povratku iz kratkotrajne penzije, Phelps je proširio svoje olimpijske rekorde za ukupne medalje (28) i zlatne medalje (23). Na stazi je Bolt pobijedio na trkama na 100 i 200 metara treće uzastopne Olimpijske igre, postajući prva osoba koja je postigla taj podvig.

Takođe je osvojio zlato kao član štafete sa 4 × 100 metara na Jamajci, koja mu je privremeno dala tri zlata na tri uzastopne olimpijske igre – prije nego što je otkriće neuspjelog testa na drogu od jednog od njegovih relejnih saigrača iz 2008. godine dovelo do ranijeg skida se štafeta. Ipak, Boltovih šest pojedinačnih sprint olimpijskih zlata učvrstilo je njegovu titulu kao najbržeg čovjeka u istoriji.

Phelps nije bio jedini američki plivač koji je dominirao bazenom u Riju. Katie Ledecki je osvojila četiri zlatne medalje (200, 400 i 800 metara slobodno i štafeta 4 200 metara) i jednu srebrnu (4 štafete 100 metara slobodno). Njen nastup u finalu na 800 metara bio je jedan od najimpresivnijih u istoriji olimpijskog plivanja. Uzela je skoro dvije sekunde od prethodnog svjetskog rekorda i završila više od 11 sekundi brže od osvajača srebrne medalje.

Američka plivačica Simone Manuel osvojila je dva zlata i dva srebra, a pobjedom na 100 metara slobodno postala je prva Afroamerikanka koja je osvojila pojedinačno zlato u plivanju.

Amerikanci su takođe prednjačili u ženskim gimnastičkim disciplinama, jer je Simone Biles postala prva Amerikanka – i tek peta ženska ikada – koja je osvojila četiri gimnastička zlata na pojedinim Igrama (višeboj, vježbanje na podu, svod i tim). Bilesovo četvrto zlato u timskom takmičenju bilo je značajno i po tome što je američki tim pobijedio sa najvećom razlikom pobjede (8,209 poena) u tom takmičenju od početka otvorenog sistema bodovanja 2006. godine.

U ostalim slučajevima, domaća brazilska muška fudbalska (fudbalska) reprezentacija osvojila je prvu zlatnu olimpijsku medalju u istoriji lude fudbalske zemlje dramatičnim kaznenim udarcem u finalu zvijezde napadača Nejmara.

Ragbi tim sa Fidžija osvojio je prvu zlatnu medalju u istoriji te zemlje, prikladno u najpopularnijem sportu na Fidžiju, što je dovelo do proglašenja slavljenog državnog praznika u zemlji.

Dvojica Britanaca takođe su imala istorijske nastupe na Igrama u Riju: trkač na daljinu Mo Farah ponovio se kao olimpijski šampion u trkama na 5.000 i 10.000 metara, postajući drugi čovjek (poslije Lassea Virena) koji je to učinio, a biciklista Bradlei Viggins osvojio je zlato kao član muškog tima, davši mu osam olimpijskih medalja u karijeri, najviše u istoriji njegove zemlje.

Italijan Daniele Garozzo slavi svoju zlatnu medalju u pojedinačnom mačevanju za muškarce na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Ljetnje igre 2020. trebale su biti održane u Tokiju, ali su odložene u martu te godine kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Igre 2024. trebalo bi da se održe u Parizu, a Igre 2028. u Los Anđelesu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име