olimpijske 1960
izvor: twiter

Olimpijske igre, atletski festival održan je u Rimu i održavao se od 25. avgusta do 11. Sedptrmbar 1960. godine.Olimpijske igre 1960. bile su prve koje je televizija u potpunosti pokrila. Snimljeni snimci Igara prevoženi su u Njujork na kraju svakog dana i emitovani na televizijskoj mreži CBS u Sjedinjenim Državama.

Evrovizija je pružala televizijske prenose uživo širom Evrope. Za Igre su izgrađeni olimpijski stadion, dom ceremonija otvaranja i zatvaranja i takmičenja u lakom trkačkom sportu i Sportska palata, a nekoliko drevnih lokaliteta je obnovljeno i korišćeno kao mjesta.

Konstantinova bazilika bila je domaćin rvačkog takmičenja. Kupališta u Karakali bila su mjesto održavanja gimnastičkih događaja. Maraton je trčan Apijskim putem, a završen je pod Konstantinovim lukom.

Preko 5.000 sportista koji su predstavljali 83 zemlje učestvovalo je na Igrama u Rimu. U takmičenju u atletici igrao je Abebe Bikila iz Etiopije, koji je pobjedom u maratonu postao prvi crni Afrikanac koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju.

U ženskoj atletici dominirala je američka sprinterka Vilma Rudolph, koja je osvojila tri zlatne medalje. Desetoboj je predstavljao teško osporavanu bitku između Rafera Johnsona iz Sjedinjenih Država i Iang Chuan-kvanga iz Tajvana, bliskih prijatelja koji su oboje pohađali Kalifornijski univerzitet u Los Angelesu i trenirali kod istog trenera.

Iako je Iang u sedam takmičenja nadmašio Johnsona, dominacija Amerikanca u bacanju je napravila razliku i on je nadigrao Janga za 58 poena da bi osvojio zlatnu medalju. Trkač na srednjim stazama Peter Snell iz Novog Zelanda osvojio je prvu od svoje tri zlatne medalje u karijeri.

Abebe Bikila trčao je bos do rekordne pobjede u maratonu na Olimpijskim igrama 1960. u Rimu. Rafer Johnson učestvuje u bacanju kugle u desetoboju na Olimpijskim igrama 1960. u Rimu.

Plivačkim događajima dominirali su SAD i australijski timovi, koji su između njih osvojili sve zlatne medalje, osim jedne. Ingrid Kramer iz Njemačke pobiojedila je u oba ronilačka takmičenja za žene.

SAD košarkaški tim uzeo je petu uzastopnu zlatnu medalju. Tim u koji su igrali Oscar Robertson, Jerri Vest, Jerri Lucas i Valt Bellami, mnogi su u to vrijeme smatrali najboljim timom ikad okupljenim.

Amerikanac Cassius Clai (kasnije poznat kao Muhammad Ali) prvi put je stekao međunarodnu pažnju kao bokserski šampion u poluteškoj kategoriji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име