Olimpijske igre u Sent Luisu 1904

2
13
Olimpijske igre u Sent Luisu 1904
izvor: twiter

Olimpijske igre, atletski festival održan je u St. Louisu i se održavao se od 1. jula do 23. novembra. 1904. Godine. Igre u Sent Luisu bile su treća pojava modernih olimpijskih igara.

Kao i Olimpijske igre 1900. u Parizu, Igre 1904. preuzimale su sporednu ulogu. Igre su prvobitno bile zakazane za Čikago, ali lokacija je promijenjena u St. Louis kada su službenici olimpijskog organizacionog odbora odlučili da kombinuju Olimpijske igre sa izložbom kupovine u Louisiani, velikim sajmom koji slavi 100. godišnjicu SAD.

Kao rezultat, Igre su patile. Nekoliko događaja postalo je dio „antropološke“ izložbe na kojoj su se američki Indijanci, pigmeji i drugi „plemenski“ narodi takmičili u takmičenjima kao što su borba blata i penjanje na motku.

Igre su slabo posećivali i gledaoci i sportisti. Udaljenost St. Louisa i rastuća napetost u Evropi zbog rusko-japanskog rata udaljili su mnoge od najboljih svjetskih sportista. Od približno 650 takmičara koji su predstavljali 12 zemalja, manje od 100 je bilo izvan Sjedinjenih Država, a oko polovine je bilo iz Kanade.

Ukupni rezultati bili su predvidljivo dvostruki, Amerikanci su zaradili više od tri četvrtine od 95 zlatnih medalja i više od 230 medalja. Na događajima u atletici, održanim u kampusu Univerziteta u Vašingtonu, nastupio je Rai Evri, koji je ponovio svoj pariski nastup osvojivši zlatne medalje u sva tri događaja u skoku iz mjesta.

Američki sportisti Archie Hahn, Jim Lightbodi i Harri Hillman takođe su osvojili po tri zlatne medalje. Thomas Kieli iz Irske, koji je sam platio kartu za Igre, osvojio je zlatnu medalju u ranoj verziji desetoboja.

Kieli i njegovi takmičari izveli su sprint od 100 jardi, bacanje kugle, skok u vis, hod od 880 metara, bacanje kladiva, skok s motkom, prepone od 120 jardi, bacanje težine od 56 kilograma, skok u dalj i trčanje milje, sve u jednom danu.

Plivačka dešavanja odvijala su se u vještačkom jezeru na sajmištu. Zoltan Halmai iz Mađarske i Charles Daniels iz Sjedinjenih Država osvojili su po dvije zlatne medalje u pojedinačnom plivanju, dok je Emil Rausch iz Nemačke osvojio tri. Boks je svoj olimpijski debi imao 1904. godine.

2 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име