Olimpijske igre London, Engleska, 1908
izvor:twiter

Olimpijske igre, atletski festival održan je u Londonu i održavao se od 27. aprila do 31. oktobra. 1908. Godine. Igre u Londonu bile su četvrta pojava modernih Olimpijskih igara. Olimpijske igre 1908. prvobitno su bile zakazane za Rim, ali, s obzirom na to da su Italiju omele organizacione i finansijske prepreke, odlučeno je da Igre presele u London.

Londonske igre bile su prve koje su razna sportska tijela organizovala i prve koje su imale ceremoniju otvaranja. Parada sportista, poput Igara, bila je narušena politikom i kontroverzom.

Finski tim protestvovao je protiv ruske vladavine u Finskoj. Mnogi irski sportisti odbili su da se takmiče kao subjekti britanske krune i bili su odsutni sa Igara, a svađa između Amerikanaca i Britanaca započela je kada američki bacač kugle Ralph Rose nijepodigao SAD zastavu u znak pozdrava kralju Edvardu VII. Ovo odbijanje je kasnije postalo standardna praksa za SAD sportisti u uvodnoj paradi.

Učestvovale su 22 zemlje i oko 2000 sportista. Ceremonija otvaranja i većina događaja održani su na stadionu Shepherd’s Bush. Novi događaji su bili ronjenje, motorni čamci, tenis u zatvorenom i hokej na travi.

Događaji u atletici bili su obilježeni prepirkama između američkih sportista i britanskih zvaničnika. Finale na 400 metara poništili su zvaničnici koji su diskvalifikovali očiglednog pobjednika, Amerikanca Džona Karpentera, zbog namjernog ometanja puta Velikoj Britaniji Vindhama Halsvellea.

Naređena je nova trka, ali su ostali kvalifikanti, obojica Amerikanci, odbili da se kandiduju. Halsvelle je tada osvojio zlato u jedinom preskakanju u olimpijskoj istoriji. Henri Tailor iz Velike Britanije takmičiose u plivačkim disciplinama, osvojivši tri zlatne medalje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име