Olimpijske igre Meksiko Siti, Meksiko, 1968
izvor: twiter

Olimpijske igre 1968. godine bile su u Meksiko Sitiju bile su najnaplaćenije Olimpijske igre od Igara 1936. u Berlinu. Trajale su od 12.oktobobar do 27 oktobar. 1968. godine.

Deset dana prije nego što su Igre trebale da se otvore, studenti koji su protestovali zbog upotrebe sredstava Meksičke vlade za Olimpijske igre, a ne za socijalne programe, vojska je na Trgu tri kulture opkolila i pucala na njih.

Više od 200 demonstranata je ubijeno, a preko hiljadu ranjeno. Na ceremoniji pobjede u trčanju na 200 metara kod muškaraca, Amerikanci Tommie Smith i John Carlos (osvajači zlatnih i bronzanih medalja) stajali su bosi, svaki pognute glave i jedne pesnice u crnim rukavicama podignute tokom državne himne.

Sportisti su taj gest opisali kao počast svom afroameričkom nasleđu i protest uslova života manjina u Sjedinjenim Državama. Zvaničnici MOK-a i SAD Olimpijski komitet ocijenio je da je izložba suprotna idealima Igara.Obojici sportista zabranjeno je olimpijsko selo i poslati kući.

Igrama je prisustvovalo 112 zemalja koje je predstavljalo skoro 5.500 sportista. Istočna i Zapadna Njemačka po prvi put su se takmičile kao odvojene zemlje. Prvi put su sprovedena ispitivanja droga i verifikacija ženskog pola.

Visoka nadmorska visina Meksiko Sitija (2.300 metara) bila je i prednost i smetnja takmičarima u atletici. Sprinteri i terenski sportisti uspjevali su u vazduhu. Isto nije bilo tačno za većinu trkača na daljinu.

Afrički trkači, koji su trenirali na visokim uzvišenjima, imali su prednost. Kip Keino iz Kenije se posebno dobro pokazao, zaradivši zlatne i srebrne medalje. Amerikanci Bob Beamon (skok u dalj) i Lee Evans (trčanje na 400 metara) srušili su svjetske rekorde, a Dick Fosburi je pobijedio u skoku uvis svojom revolucionarnom tehnikom “Fosburi flop”.

Bob Beamon oborio je svjetski rekord u skoku u dalj na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiko Sitiju.

U događajima na bazenu učestvovali su Debbie Maier iz Sjedinjenih Država, koja je osvojila tri zlatne medalje u trkama slobodnim stilom, i Klaus Dibiasi iz Italije, koji je osvojio prvu od svoje tri zlatne medalje u skoku na platformi.

Sovjetski laki bokser u srednjoj kategoriji Boris Lagutin osvojio je svoju drugu zlatnu medalju, a gimnastičarka Kato Savao iz Japana prvu od svoje dvije pojedinačne zlatne medalje u kombinovanim vežbama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име