Olimpijske igre-Pariz, Francuska 1900

2
11
olimpijske igre pariz
izvor: twiter

Olimpijske igre, to jest atletski festival održan je u Parizu i održavao se od 14. maja do 28.oktobra. 1900. godine. Pariške igre bile su druga pojava modernih olimpijskih igara. Drugo moderno olimpijsko takmičenje spušteno je na sporednu izložbu Svjetske izložbe koja se održavala u Parizu u ljeto 1900.

Pjer, baron de Kuberten, osnivač savremenih Olimpijskih igara i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta , izgubio je kontrolu nad  igrama. Igre su bile loše organizovane, a događaji koji su se održavali tokom pet mjeseci često su bili organizovani na neadekvatna mjesta.

Staze za atletiku održavale su se na travnatom terenu koji je bio neravan i mokar. Slomljeni telefonski stubovi korišćeni su za pravljenje prepreka, a bacači čekića povremeno su zatekli napore zaglavljene u drvetu.

Plivački događaji osporavani su u rijeci Seni, čija je jaka struja odvela sportiste u nerealno brze vode. Bila je takva zabuna oko rasporeda da je malo gledalaca ili novinara bilo prisutno na događajima.

 Zvaničnici i sportisti nisu bili svjesni da učestvuju na Olimpijskim igrama.

Ipak, Igrama je prisustvovalo skoro 1.000 sportista koji su predstavljali 24 zemlje. Došlo je do ulivanja novih događaja, od kojih neki zvanično nisu bili dio olimpijskog programa ili su kasnije ukinuti  golf, ragbi, kriket i kroket. Streljaštvo, fudbal, veslanje i konjički događaji bili su među onima koji su predstavljeni na Igrama 1900. godine.

Žene, koje su se takmičile u jedrenju, tenisu u travi i golfu, prvi put su učestvovale na Olimpijskim igrama iako MOK nije zvanično odobrio ženske događaje. Konfuzija oko događaja dovela je do slične zabune oko toga ko je prva žena koja je osvojila zlatnu olimpijsku medaljuizmeđu švajcarske jahtašice Helene de Pourtales, teniserke Charlotte Cooper iz Velike Britanije i golferke Margaret Abbott iz Sjedinjenih Država.

Uprkos problemima Igara u Parizu, kvalitet atletskih performansi se poboljšao. Sportisti iz Sjedinjenih Država, predvođeni skakačem Raiem Evriem i sprinterom Alvinom Kraenzlein-om, ponovo su dominirali u atletskom takmičenju.

Američki sportisti osvojili su 17 od 23 takmičenja u atletici, dok su francuski sportisti zaradili više od 100 medalja, ubedljivo najviše za bilo koju naciju na Igrama 1900. godine.

2 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име