olimpijske 1924
izvor: twiter

Olimpijske igreu Prizu, atletski festival je održan ponovo u Francuskoj od 4. maj do 27.jul.1924. godine.Igre 1924. predstavljale su punoletstvo za Olimpijske igre.

Igre su imale visok kalibar takmičenja. Međunarodne federacije stekle su veći uticaj na svoje sportove, standardizujući pravila takmičenja, a nacionalne olimpijske organizacije u većini zemalja sprovodile su suđenja kako bi osigurale da najbolji sportisti budu poslati na takmičenje.

Više od 3.000 sportista, uključujući više od 100 žena, predstavljalo je rekordne 44 zemlje. Mačevanje je dodato ženskim događajima, iako se ukupan broj događaja smanjio zbog smanjenja broja takmičenja u streljaštvu i jahti.

Finski tim, predvođen Paavom Nurmijem i Villeom Ritolom, vladao je trkama na daljinu. Po prvi put je takmičenje u plivanju privuklo jednako pažnje kao i atletika.

Na muškim događajima istaknuta je rijetka kolekcija talenata, uključujući braću Kahanamoku i Clarence Crabbe iz Sjedinjenih Država, Andrev Charlton iz Australije, Ioshiiuki Tsuruta iz Japana i Arne Borg iz Švedske.

Zvijezda takmičenja je, međutim, bio Amerikanac Johnni Veissmuller, koji je kao član vaterpolo tima osvojio tri zlatne medalje, kao i bronzanu medalju.

Helen Vills iz Sjedinjenih Država osvojila je zlatne medalje u tenisu u singlu i dublu. Poslije Igara 1924. godine tenis je ispao iz olimpijskog takmičenja zbog pitanja o amaterskom položaju mnogih učesnika. Sport se vratio na Olimpijske igre tek 1988. godine.