Olimpijske igre-Stokholm, Švedska 1912
izvor: twiter

Olimpijske igre u Stokholmu, atletski festival je održan u Švedskoj od 5. maja do 27. jula 1912. Godine. Stokholmske igre bile su peta pojava modernih Olimpijskih igara.

Poznate kao „švedsko remek-delo“, Olimpijske igre 1912. bile su do tada najbolje organizovane i najefikasnije vođene igre. Prvi put su korišćeni elektronski mjerni uređaji i sistem razglasa. Igrama je prisustvovalo približno 2.400 sportista koji su predstavljali 28 zemalja.

Novo takmičenje obuhvatilo je moderni petoboj i plivanje i ronjenje za žene. Takmičenje u boksu otkazali su švedski organizatori, koji su smatrali da je sport nezadovoljan; ovo otkazivanje, zajedno sa kontroverznim suđenjem na ranijim Olimpijskim igrama, podstaklo je MOK da u velikoj mjeri umanji ulogu lokalnih organizacionih grupa nakon 1912. godine.

Zvijezda Olimpijskih igara 1912. godine bio je Amerikanac Jim Thorpe. Učestvovao u četiri događaja, polako je počeo sa četvrtim mjestom u skoku u vis i sedmim mjestom u skoku u dalj. U petoboju i desetoboju, Thorpe je dominirao događajima da bi osvojio dvije zlatne medalje.

U takmičenju u atletici takođe je nastupio finski Hannes Kolehmainen iz Finske, koji je osvojio zlatne medalje u trkama na 5.000 i 10.000 metara i trci na 12.000 metara.

 Igre 1912. godine obilježile su olimpijski debi legendarnog mačevalaca Neda Nadija iz Italije i američkog plivača vojvode Paoa Kahanamokua od Havaja.

Igre 1916., zakazane za Berlin, otkazane su zbog izbijanja Prvog svjetskog rata.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име