DŽIU DŽICA: Crna Gora u Evropskom vrhu!

9
77
Džiu džica reprezentacija Crne Gore

Evropsko prvenstvo u džiu džici završeno je ovog vikenda, a Crna Gora se može pohvaliti vrlo dobrim plasmanom!

Na Evropskom prvenstvu koje je održano u Francuskoj dvanaest medalja osvojili su sportisti iz reprezentacije Crne Gore.

U generalnom plasmanu reprezentativci Crne Gore osvojili su sedmo mjesto na takmičenju u kome su učestvovali sportisti iz 27 država.

Ovim povodom smo razgovarali sa trenerom Dejanom Vukčevićem koji samo za Meridian sport ističe koliko je ovo takmičenje važno za mlade sportise, kakav je odnos države prema ovom sportu i da li u bliskoj budućnosti postoji šansa da džiu džica postane član Olimpijske porodice.

“Na ovom Evropskom prvenstvu za takmičare do 16, 18, 21. godine u Francuskom Lillu učešče je uzelo preko 900 takmičara iz 27 država, koje je bilo najbrojnije, a ujedno i najuspješnije za crnogorsku reprezentaciju do sada. Nacionalni tim Crne Gore je predstavljalo 20 takmičara, od kojih su njih 12 osvojili medalje – četiri zlatne, jednu srebrnu i sedam bronzanih”, naveo je Vukčević za naš portal.

Godinama se u Crnoj Gori spominje džiu-džica kao sport. Da li ste zadovoljni odnosom države prema ovom sportu?

“Uspjeh mladih takmičara ne ostaje nezapažen od strane države, pošto takmičari u ovom uzrastu imaju stipendiju za ostvareni rezultat sa Evropskog i Svjetskog prvenstva koju dodjeljuje ministrastvo sporta, međutim podrška seniorima kada su u pitanju premije izostala je tokom prošle godine, ali se iskreno nadamo da se ta praksa neće nastaviti jer svi znamo koliko je teško doći do medalje u nekom borilačkom sportu.”.

Postoji li šansa da džiu džica u bliskoj budućnosti postane član Olimpijske porodice?

Dodatan podstrek mladima može biti i činjenica da će džiu džica postati dio olimpijske porodice. Ako ne u Parizu 2024. onda sigurno i izvjesno na OI u Los Anđelesu 2028. godine možemo očekivati da džiu džica, konačno, postane stalni član Olimpijske porodice.

Prvaci Evrope u disciplini fighting sistem-borbe na ovom prvenstvu postali su: Andrija Golić -55 kg U16, Stefan Ćorović -50 kg U 18, Jelena Vukčević -70 kg – U 18, Bogićević/ Nikčević – duo sistem

Vicešampion Evrope – Luka Trninić – 77 kg U 21 ne – waza

Bronzane medalje su osvojili – Balša Sinđić -46 kg U 16 – Martin Lučev – 50 kg U 16 – Balša Đurišić -60 kg U 18 – Vedrana Peaščević -57 kg U 18 – Elena Stojanović -57 kg U 18 – Kristina Radosavović -63 kg U 18 – Balša Sinđić -46 kg – ne waza

Džiu džica reprezentaciju Crne Gore na ovom takmičenju su predvodili stručno trenerski tim u sastavu: Dejan Vukčević, Mirjana Martinović, Saša Boltić kao i selektor Nikola Prodanović.

9 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име