Na današnji dan 1923, rođen je najbolji bokser svih vremena – američki bokser Roki Marćano.

Roki je rođen u malom mjestu u Masačusetsu i odrastao u teškom siromaštvu. Roditelji su bili obični radnici, jedva su sastavljali kraj s krajem, a Marćano je zbog problematičnog okruženja u kom je živio često i sam imao problema sa zakonom i porocima.

Pravio je tegove, vreću za udaranje i mnogi su tada mislili da se sprema za život u “getu”.

Tada niko nije vjerovao da će Roki postati ozbiljan sportista i veliki šampion.

U desetom razredu napušta školu, koja mu nije išla od ruke i odmah se latio lopate. Kopao je kanale, radio kao stolar, a kada je položio vozački ispit zaposlio se kao kamiondžija.

1943. godine je pozvan u vojsku Sjedinjenih Američkih Država. Učestvovao je u velikoj savezničkoj operaciji “Bitka za Normandiju”. Po završetku rata premješten je u Vašington, gdje je 1946. godine dočekao i kraj službe.

Njegova bokserska karijera počela je u vojsci.

Učestvovao je na brojnim vojničkim turnirima i baš tada je shvatio da je boks njegova velika ljubav.

Po povratku u Ameriku boksovao je na nekliko poluprofesionalnih turnira po dokovima u Njujorku, to je bio početak njegove sjajne karijere.

Njegov najveći problem u tom periodu bili su poroci.

Pušio je po dvije paklice cigareta dnevno i konzumirao je alkohol u ogromnim količinama. Na jednom meču je u naletu bijesa udario protivnika nogom u prepone i zbog toga je zaradio diskvalifikaciju. Mislili su da je to neslavan kraj njegove kratke karijere, ali desilo se nešto potpuno suprotno.

Roki je 1947. prestao da pije i puši i maksimalno se posvetio treninzima. Bio je sve bolji i bolji, a rivali su padali u ringu sve brže i brže…

Na krov svijeta popeo se 23. septembra 1952. godine, kada je u Filadelfiji patosirao Džoa Volkota.

Tokom naredne četiri godine, Roki suvereno je vladao teškom kategorijom. Zabilježio je nevjerovatnih 49 pobjeda, a samo šest protivnika je izbjeglo nokaut. Karijeru je završio 1956. godine BEZ PORAZA!

Bio je neponovljiv. Imao je nevjerovatnu snagu i izdržljivost. Dešavalo se da prima razorne udarce u seriji i na kraju nokautira rivala.

“Roki je bio najtvrđi, najjači i najkompletniji čovjek koji je ikad nosio bokserske rukavice. U njegovom rječniku strah nije postojao, a bol nije imala nikakvo značenje”, napisao je čuveni američki novinar Red Smit.

Marćano je poginuo u padu aviona “Cesne” 31. avgusta 1969. godine, samo dan prije svog 46. rođendana. Njegova prerana smrt šokirala je ljubitelje boksa širom svijeta.

Barbara je bila ljubav njegovog života. Proslavljeni bokser bio je oženjen Barbarom Kazins sa kojom je imao dvoje djece.

16 KOMENTARA

  1. Mi mladji nismo iz tog vremena ali smo naravno imali priliku da kao ljubitelji ovog plemenitog sporta gledamo meceve cuvenog Roki Marcana. Turbulentna mladost kao i vecine boksera toga doba pa i kasnije, znamo za Tajsona i njegovu zivotnu pricu. Nazalost, posao je premlad sa ovoga svijeta ali je iza njega ostalo ime i slava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име