Kapisod
Djevojke su ostvarile izuzetan rezultat, teško je riječima opisati koliko smo u Savezu ponosni na njih, kao i čitava država, saopštio je u razgovoru za portal Meridian predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda.

U intervjuu za naš portal Kapisoda je komentarisao plasman lavica na Olimpijske igre u Tokijo, zatim povjerenje koje je savez na dobio od Međunarodne rukometne federacije organizacijom kvalifikacionih turnira za vrijeme pandemije korona virusa. Nekada slavni crnogorski rukometaš komentarisao je i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za muške igrače, kakva su očekivanja, kao i koliko su povrede i koroan na sve uticale.

“Naše djevojke imaju odnos prema državnom dresu kakav nema nijedan tim u Evropi”

Kapisoda je istakao da su naše lavice mnogo puta do sada obradovale naciju, te da se o njima priča širom Evrope i svijeta.

„One su mnogo puta do sada obradovale naciju, o njihovom karakteru i srcu koje imaju napisano je mnogo toga, o njima se priča širom Evrope i svijeta, ali su ovog puta ponovo nadmašile sebe. Bile su suočene sa brojnim problemima zbog izostanaka važnih igračica, za protivnike su imale dvije izuzetne reprezentacije, ali ih je do uspjeha ponovo vodilo zajedništvo, po čemu se ovaj tim izdvaja od svih. Usudiću se da kažem da naše djevojke imaju odnos prema državnom dresu kakav nema nijedan tim u Evropi. Od trenutka intoniranja himne, od borbe za svaku loptu, od podrške koju pružaju jedna drugoj, do energije koja je evidentna i na terenu i na klupi… Svaki minut njihove utakmice je priča za sebe u kojoj oni koji ih gledaju u dvorani ili kraj malih ekrana, mogu da vide nešto što je primjer kojim treba da se vodimo svi mi, a naročito najmlađe generacije. One su definitivno heroine nacije, uzor mlađim generacijama i srećna i ponosna može da bude mala Crna Gora kada ima djevojke tako velikog srca. I za mnogo veće države tri uzastopna učešća na olimpijskim igrama su podvig, što onda možemo da kažemo za Crnu Goru. Samo šest evropskih država koje su učestvovale na Igrama u Londonu i Rio de Žaneiru, ide i u Tokio. Time je rečeno sve…“, rekao je Petar Kapisoda.

Kapisod
Petar Kapisoda

U ludo doba pandemije korona virusa Rukometni savez dobio je veliko povjerenje od IHF-a organizacijom kvalifikacionih turnira, za šta predsjednik RSCG kaže da je potvrda da Međunarodna rukometna federacija cijeni i prepoznaje ono što rade.

„Definitivno je to potvrda da IHF cijeni i prepoznaje ono što radi Rukometni savez Crne Gore. Jedinstveni smo u svijetu zbog činjenice da smo bili domaćini dva od šest turnira u muškoj i ženskoj konkurenciji koji su održani protekla dva vikenda. IHF nam je ukazao veliku čast time što nam je povjerio organizaciju navedenih turnira, obavili smo višemjesečne pripreme i na kraju, vjerujem, svi dijelimo isti utisak – iz Crne Gore u svijet je otišla najljepša moguća slika, a država i Savez potvrdili su da mogu da budu domaćini tako značajnih međunarodnih takmičenja. Crna Gora po prvi put je bila domaćin kvalifikacija za Olimpijske igre, pri čemu mislim na sve sportove, a kada znamo da je ulog plasman na najveću svjetsku smotru sporista, znali smo da moramo da uložimo maksimalne napore, kako bi IHF-u, svim učesnicima i cjelokupnoj rukometnoj javnosti širom Evrope i svijeta, pokazali da smo dorasli zadatku“, ispšričao je bivši rukometaš.

Ispoštovani standardi i zahtjevi IHF-a

Kapisoda je istakao da je bio veliki izazov organizovati i takmičarsku utakmicu, a onda još veći ispoštovati sve standarde i zahtjeve koje je postavio IHF.

„Sve četiri ekipe koje su bile u „balonu“, odnosno karantinu u kompleksu „Verde“, morale su da svakodnevno budu testirane na korona virus, odrađeno je dakle, više stotina testova, a rezultati su bili završeni u najkraćem mogućem roku. Takođe, morali smo da obezbijedimo dosljedno poštovanje normi u pogledu zabrane ulaska i izlaska iz kompleksa, pa su tako i zaposleni u hotelu morali da budu u „balonu“. Posebni higijenski standardi morali su da budu ispoštovani i tokom svih treninga i utakmica, obroka, generalno boravka u kompleksu. Imali smo potrebne upute od IHF-a, naše ljude koji su svako iz svog domena bili zaduženi za određene aspekte, ali i zvaničnike IHF-a koji su nadgledali primjenu protokola. Sve je proteklo bez i najmanje problema, uostalom, utisci koje su javno saopštili svi učesnici turnira, govore sami za sebe“, priča predsjednik RSCG u intervjuu za Meridian.

Kapisod

Kako napominje Kapisoda, organizacija je bila na izuzetnom nivou, a pohvale su stigle sa svih strana.

„Jedinstven utisak svih timova je da su imali sjajne uslove, te da je organizacija bila na izuzetnom nivou. Iz reprezentacije Brazila smo mogli da čujemo i izjavu da je sve bilo na višem nivou nego na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Egiptu održanom u januaru ove godine i to je nešto što nas čini ponosnim. Svakako da će i komentari učesnika, ali i izvještaji koje će pripremiti zvaničnici IHF-a koji su pratili svaki aspekt organizacije, biti od izuzetnog značaja prilikom donošenja budućih odluka o domaćinima narednih međunarodnih takmičenja, kako od strane IHF-a, tako i od strane EHF-a. Samo dan nakon završetka muškog turnira, lično je predsjednik IHF-a, g-din Hasan Mustafa uputio čestitku Savezu i meni kao predsjedniku, na izuzetnoj organizaciji i činjenici da smo uspjeli da ispoštjemo sve standarde, ali i sačuvamo zdravlje svih aktera, što u vremenu u kojem živimo, nije bilo ni malo jednostavno“, kaže prvi čovjek saveza Petar Kapisoda.

Kapisod

Rukometaši pretrpjeli najviše problema

Prema riječima Kapisode, kada su u pitanju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za rukometaše i očekivanja zbog situacije sa pandemijom oni su pretrpjeli najviše problema.

„Više puta sam istakao da je muška selekcija pretrpjela najviše problema zbog situacije sa pandemijom koja je zadesila čitav svijet. To smo ipak, koliko god da je bilo teško, ostavili iza sebe i okrenuli se onome što je pred nama. A pred nama su tri ključna meča za plasman na Evropsko prvenstvo koja dočekujemo u dobrom raspoloženju nakon sjajnog izdanja „lavova“ u Švedskoj, gdje su bili na pragu senzacionalnog boda protiv vicešampiona svijeta. Pokazali su da mogu da igraju protiv najboljih, vjerujem da će krajem aprila i početkom maja biti kompletni, jer je to ključno za ovu generaciju. Samo u najjačem sastavu možemo da se nadamo dobrim izdanjima i rezultatima. Kosovo je priredilo iznenađenje u dvomeču protiv Rumunije, sada su oni glavni rival u borbi za drugo mjesto, jer je prvo praktično „rezervisano“ za Švedsku. Ali ne bavimo se drugima, treba da razmišljamo samo o našoj igri, da se nadamo da ćemo biti kompletni. Ako to bude slučaj, uz pristup koji momci imaju uvijek kada obuku dres sa državnim grbom, vjerujem da ćemo se ponovo radovati 2. maja nakon posljednjeg meča u kvalifikacijama“, zaključio je Kapisoda u intervjuu za Merdian.

15 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име