SUKOB sa hrvatskim tiraninom

6
67

Filip Filipović, doskorašnji igrač Pro Reka za Total vaterpolo pričao je o sukobu sa trenerom Ratkom Rudićem. 

Ratko je proslavljeni vaterpolo trener, osvajač preko 40 medalja sa raznih takmičenja i pod prefiksom “hrvatski tiranin“. 

Sukob se dogodio u Rimu poslije polufinala svjetskog prvenstva 2007:

“Razgovor nije bio prijatan, ali sve je bilo u toku snažnih emocija. Sve se oprašta vaterpolo legendi kao što je Ratko. Prije dolaska u Pro Reko otvoreno i dugo smo pričali”, otkrio je Filipović, prisjetivši se tadašnje pobjede Srbije nad Hrvatskom 12:11.

Od Rudića, naučio je mnogo – Čvrst stil rada i način na koji vodi tim krasi Ratkov posao. Njegova strast i predanost trenerskom poslu graničila se s nemogućim. Koji god tim da je vodio, bio je 100% u tome. Nije mi rekao to, ali imao sam čast i priliku da to osjetim

Rudićevi treninzi su bili jako naporni, i fizički i mentalno, ali je jako cijenio igrače – svjedoči Filipović – Ako je neko od igrača poslije treninga htio da vježba šut ili neki drugi segment, Ratko je uvijek čekao dok poslednji igrač ne završi. To je detalj za pamćenje i primjer svima. Time je pokazao poštovanje svojim igračima. 

Tako da je zbog svoje discipline i strogoće dobio nadimak “tiranin” – Nije bio strog. Samo dosledan i uporan u svojim zahtjevima i disciplini. To je nešto s čime je bio upoznat svaki igrač od prvog dana. Volio je sukob sa ‘teškašima’. Zbog dugogodišnjeg iskustva znao je tačno da integriše sve igrače u svoj sistem i svrhu tima. Uvijek je bio pravedan i korektan, nikoga nije favorizovao. Možda su neki imali predrasude da je bio strog sa igračima. 

Od Rudića, Filipović je naučio da igrač koji je trajno pod pritiskom, fizičkim i mentalnim, padne poslije određenog perioda – A mi igrači odlučujemo kada će protivnik da padne. Svojim intezitetom i voljom da nametnemo presudni trenutak. Ratko Rudić je nepogrešivo odredio mentalnu strukturu svakog vaterpoliste

6 KOMENTARA

  1. Bojim se da su najbolja vremena našeg vaterpola iza nas, i da slijedi period smjene generacija, jer se u ovaj sport nije dovoljno ulagalo sredstava, ali daj Bože da griješim.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име