U FOKUSU: Francuska vaterpolo senzacija

Svjetski šampionat u vaterpolo se bliži kraju, a najveću senzaciju na istom vidjeli smo u četvrtfinalu gdje je Francuska eliminisala branioca trofeja – Mađarsku.

Apsolutni autsajder nekako se došunjao do četvrtfinala, no, da to nije ipak bilo slučajno pokazao je u duelu sa gigantom svjetskog vaterpola.

su odigrali najbolju utakmicu u posljednjih sto godina, savladavši Mađare sa 11:10.

Doha 2024
Foto: Twitter

PRAVA UVERTIRA ZA PARIZ

Francuska je 11 puta učestvovala na Olimpijskim igrama, a “zvjezdane” trenutKe proživjavala je između Prvog i Drugog svjetskog rata kada je osvojila zlato (1924) i bronzu (1928). Takođe, “trikolori” su 1927. godine osvojili i evropsko srebro.

Nakon toga, Francuzi nijesu igrali ozbiljniju ulogu, ali su najvećom pobjedom u novijoj istoriji pokazali da se projekat “Pariz 2024” veoma dobro odrađuje.

Posljednje četiri godine rezultati “trikolora” su neuporedivo bolji nego ranije.

Doha 2024
Foto: Twitter

Na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki, prošle godine, osvojeno je šesto mjesto, godinu ranije istu poziciju zauzeli su na Evropskom prvenstvu, dok su početkom godine bili deveti, na šampionatu Starog kontinenta u Hrvatskoj.

LIGA SVE JAČA, ULAGANJA SVE VEĆA

Francuska reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu sastavljena je od igrača iz domaćeg šampionata, a njih sedam brani boje Marseja čiji je trener naš Miloš Šćepanović.

U Marseju su i Vladan Spaić, Uroš Čučković, Dejan Lazović, ali i jedan od najboljih vaterpolista svih vremena – Andrija Prlainović.

Doha 2024
Vaterpolisti Marseja, foto: CN Marseille

Važnu ulogu u francuskom šampionatu ove sezone igra i Strazbur gdje nastupaju Vlado Popadić, Marko Petković i Saša Mišić

Da se ulaganja isplate u svijetu sporta, reprezentacija Francuske je još jedan primjer.

Njihova bajka nastavlja se u četvrtak, u polufinalu Svjetskog prvenstva, a rival će im biti Hrvatska koja svakako nije nepobjediva…

5 Komentara

  Sad mi je vec manje zanimljivo da pratim.

  Odgovori

  Svakako je ova njihova pobjeda dosla kao iznenadjenje. Ali imaju prilicno jaku ekipu ove godine.

  Odgovori

  Francuzi su napravili pravi bum

  Odgovori

  Napravili su ogroman uspjeh.

  Odgovori

  Francuska nikad bolja.

  Odgovori

Postavi odgovor