U FOKUSU: Kraljevska bitka za pobjedu u Singapuru, ali ovog puta bez Ferstapena

Još jedan zanimljiv vikend priredili su vozači šampionata Formule 1, ovog puta u Singapuru na uličnoj stazi “Marina Bej”, a tačka na njega biće stavljena danas nakon glavne trke.

Njoj se ovog vikenda, za razliku od mnogih drugih vikenda ove sezone, posebno raduju navijači Ferarija. Naime, oni su tokom prethodna dva dana na slobodnim treninzima napravili fantastičan tempo koji ih je u kvalifikacijama plasirao na prvu, za Sainza, i treću startnu poziciju za Leklera. No, sve to ne bi bilo mnogo čudno da aktuelni šampion Maks Ferstapen u najbržem bolidu ovu sezone nije ostao daleko iza njih…

ŠANSU ZA POBJEDU OVOG PUTA IMAJU SVI, OSIM, VJEROVATNO, MAKS FERSTAPEN

Ovo svakako nije prvi put da se događa Maksu Ferstapenu da mu “ukradu” pol poziciju ove sezone, a ovog puta će Karlos Sainz sa druge uzastopne prve startne pozicije započeti trku. On je u Singapuru nastavio niz impresivnih krugova, a ove nedelje ima daleko veću šansu da trku i završi na toj poziciji, iako će šansu što Maks neće startovati iz prvog startnog reda pokušati da iskoriste svi, ali ne i najveći rival Ferarija u prethodne dvije sezone – Red Bul sa Maksom Ferstapenom za njegovim volanom.

Sve izgleda kao da će se glavna borba ovog puta voditi za prvo mjesto, a da će njeni akteri biti vozači italijanskog tima – Karlos Sainz i Čarls Lekler.

Njima je konce sa drugim najboljim vremenom tokom kvalifikacija donekle zamrsio Džordž Rasel u Mercedesovom bolidu, ali su male šanse da će moći da se bori sa Ferarijem kakav smo gledali tokom cijelog vikenda u Singapuru, ali i onog u Monci.

Najveća mana Ferarija svakako je nemogućnost postavljanja tempa trke pa Sainz svakako očekuje da će morati da vozi defanzivno, a tempo Landa Norisa koji će trku započeti sa četvrte startne pozicije, ali i Alonsa koji startuje sa sedme, mogli bi ozbiljno da poremete ne samo Sainza već i Rasela i Leklera.

DA LI, I ŠTA, RED BUL MOŽE DA SPASI?

Borba za pobjedu ovog vikenda biće daleko zanimljivija nego ikada prije, barem tokom ove sezone. Vozači svih timova u šampionatu Formule 1 ove sezone čekali su do 15. Velike nagrade kako bi vidjeli poraz Red Bula i aktuelnog šampiona Maksa Ferstapena, pa će sve boriti da se popnu na najvisočiji stepenik podijuma. Ali ne treba se uvijek tako rano nadati.

Aktuelni svjetski šampion nebrojeno mnogo puta kako ove tako i prošle sezone pokazao je da je neka nova klasa, klasa za sebe, rušeći sve rekorde iz trke u trku. Zašto takvo nešto ne bi uradio i tokom ove trke.

Naime, oba vozača Red Bul ekipe mučila su se od samog početka trkačkog vikenda u Singapuru. Pokušavali su da pronađu konfiguraciju koja bi funkcionisala na ovoj stazi, ali to se očigledno nije desilo pa su kvalifikacije završili već u Q2 dijelu u kom je Ferstapen zaradio 11., a Perez 13. startnu poziciju.

Sada je pred njima dug put i velika borba do podijuma, a Singapur nikako nije mjesto na kom ćete tako lako obići protivnika i pobjeći mu. No, ima Red Bul uvijek keca u rukavu. Prekidi i incidenti kao i pojava Sejfti kara na stazi mogli bi značajno da pomognu Red Bulovim vozačima koji su bili odlični u takvim trkama tokom sezone.

U svakom slučaju njih čeka veliki izazov tokom današnje trke, a nas veliki spektakli pošto se veliki rivali aktuelnog šampiona sigurno neće skloniti sa staze kako bi se Maks dočepao još jedne pobjede u nizu ove sezone.

HAS JURI VELIKE BODOVE, A CILJ JE JASAN – BOLJI PLASMAN U ŠAMPIONATU KONSTRUKTORA

Na početku ovog vikenda direkot Has tima Ginter Štajner govorio je o velikoj nadogradnji koja čeka njihove bolide, a koja za cilj ima da pruži šansu toj ekipi da sustigne ekipu Vilijamsa koja u šampionatu konstruktora ima samo deset poena više od Has-a.

Dvojica vozača tog tima Kevin Magnusen, koji trku započinje sa šeste startne pozicije i Niko Hulkenberg koji startuje sa devete, u sjajnoj su prilici da nadoknade taj broj poena ovog vikenda u Singapuru. Upravo ta činjenica da su se dobro kvalifikovali uoči današnje trke, ali i ta da je Marina Bej staza na kom će ih bilo koji vozač prilično teško prestići ohrabruje ih da stignu baš do te, za njih sjajne brojke.

Ako na sve to dodaomo i to da će Vilijamsovi vozači startovati tek sa 14. i 18. pozicije, taj deficit u ukupnom poretku već se može računati anuliranim, ako dvojica vozača uredno završe trku.

LIJAM LOSON – IMPRESIVNI NOVITET U MANJE-VIŠE MONOTONOM ŠAMPIONATU

Jedan od vozača koji je sve bolj i bolji od kada je prije tri sedmice debitovao u bolidu Formule 1 svakako je Lijam Loson. On je uspio da stekne iskustvo tokom haosa u Zandvortu, a nakon toga je u Monci stigao do 11. pozicije na kraju trke.

On je još uvijek samo zamjena za povrijeđenog Danijela Rikarda, a do sada je ismijavao izazovnu stazu u Singapuru da bi tokom Q2 dijela kvalifikacija izbacio lidera šampionata Maksa Ferstapena iz sesije i stigao do desetog mjesta uoči glavne trke za Veliku nagradu Singapura.

Loson je priznao da bi mu kondicija mogla pokvariti performans u Singapuru pošto je imao malo vremena da se pripremi za jedinstvene zahtjeve koje nameće noćna trka, ali da je do sada riješio sve što mu je u kratkom roku nametnuto i nije naveo ništa što bi moglo da ga odvuče van najboljih deset ovog vikenda.

GDJE I KAKO MOŽEMO OČEKIVATI DA ĆE VOZAČI PRETICATI?

Oni koji su ispratili cijeli trkački vikend primijetili su nešto drugačije na stazi Marina Bej nego što je ranije bilo, a ko nije, sada će saznati.

Završni sektor staze u Singapuru uveliko je revidiran. Šta to znači?

Građevinski radovi znače da ove godine ne postoje četiri ugla, sa pravcem od 15. krivine do onoga što sada čini šikanu u 16. i 17. krivini ispred poslenje dvije lijeve krivine.

U kvalifikacijama je to značilo da su vremena kruga bila više od pet sekundi brža u odnosu na najbrži krug koji je u Singapuru 2018. godine postavio Luis Hamilton, ali bi ova promjena u trci zapravo mogla da ima veći uticaj.

To je zato što postoji DRS zona koja bi trebala da omogući vozaču koji prati drugog vozača da ostane blizu čak i ako ne može da napravi dobar pokret pri kočenju, a onda mu novi pravac pruža priliku za pokušaj preticanja u 16. krivini.

Ali, male su šanse da će se trka završiti baš tamo sa DRS tačkom detekcije i odmah nakon šikane, za drugu zonu za preticanje koja se nalazi na startno-ciljnom pravcu.

Trka za Veliku nagradu Singapura na programu je danas od 14 časova, a u Meridian kladionicama se možete kladiti na vašeg omiljenog vozača.

7 Komentara

  Ovo ću ispratiti.

  Odgovori

  Nossm ljubitelj ovakve vrste sporta

  Odgovori

  Vidjecemo ko pobjedjjje

  Odgovori

  Ne znam koliko mi je pod ovim okolnostima zanimljivo

  Odgovori

  Pored fudbala mislim da ovo necu ni pratiti

  Odgovori

  Konacno neko da prekine Ferstapenov niz.

  Odgovori

  Bas cu ispratiti dalja dešavanja

  Odgovori

Postavi odgovor