U FOKUSU: Svjetsko prvenstvo u Kataru, novo poglavlje i novi/stari favoriti!

Katar, odnosno Doha, biće domaćin 24. Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima, ujedno i posljednjem takmičenju na kojem naši vaterpolisti mogu izboriti plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Malo je poznato da je prvi domaćin Svjetskog prvenstva u vaterpolu ikada bila Jugoslavija 1973. godine, odnosno Beograd i bazen na Kalemegdanu. Prvi svjetski šampion u ovom sportu bila je Mađarska koja je u finalu savladala Sovjetski Savez (5:4), dok je treća bila Jugoslavija.

JUGOSLAVIJA I NJENE ČLANICE KAO SVJETSKI ŠAMPIONI

Crna Gora kao nezavisna zemlja još uvijek nije uspjela da se okiti zlatom na Svjetskim prvenstvima kroz istoriju, ali zato jeste kao članica Jugoslavije, a kasnije i u zajedničkoj državi Srbije i Crne Gore.

Jugoslovenski vaterpolisti su se prvi put popeli na najvisočiji stepenik na Svjetskom prvenstvu u Madridu, davne 1986. godine, kada su nakon produžetaka savladali Italiju (12:11).

Oni su prije toga u grupnoj fazi savladali Australiju, a sa Kubom odigrali neriješeno i kao prvoplasirani na tabeli prošli u narednu fazu.

U polufinalu su branioca titule, Sovjetski Savez porazili (8:7), a onda slavili i u finalu.

Na narednoj svjetskoj smotri vodenih sportova Jugoslavija je odbranila titulu prvaka, a tog 13. januara porazila je Španiju (8:7).

Nakon toga je još dva puta osvajala medalje, jednu srebrnu i jednu bronzanu, a onda su se zemlje članice odvojile.

U zajedničkoj državi Srbije i Crne Gore, medalja je stigla dva puta. Prvi put bronzana u Barseloni 2003. godine, a onda dvije godine kasnije, a godinu prije razdvajanja i zlatnu kada su u finalu prvenstva u Montrealu savladale Mađarsku (8:7).

Crna Gora
Foto: REUTERS/Shaun Best

Nakon toga, 2007. godine u Melburnu se zlatom okitila Hrvatska, dvije godine kasnije u Italiji Srbija.

Te dvije zemlje su do danas još po jednom osvajale medalje, Srbija u Kazanu 2015. godine kada je ubjedljivim rezultatom (11:4) porazila upravo Hrvatsku.

Hrvatska je dvije godine kasnije u Južnoj Koreji uzvratila udarac i preko Mađarske stigla do novog zlata. Srbija je tada bila treća.

CRNA GORA PAMTI BARSELONU 2013. GODINE

Reprezentacija Crne Gore kao samostalna nije uspjela da se domogne zlatne medalje na Svjetskim prvenstvima, ali zato jeste srebrne i to 2013. godine u Barseloni.

Ekipa predvođena i današnjim reprezentativcem Draškom Brguljanom, pa onda braćom Janović, Ivovićem, Paskovićem, Šćepanovićem i ostalih poražena je samo golom razlike od Mađarske (8:7).

Od tada je konstatno bila veliki favorit, ali ipak nije uspjela da se domogne borbe za podijum, a veliki iskorak mogla bi da napravi upravo ovog mjeseca u Dohi.

AKTUELNI EVROPSKI ŠAMPION TEK TRI PUTA SVJETSKI ŠAMPION

Jedna od ekipa koja se uvijek mota u samom vrhu vaterpola svakako je španija, aktuelni Evropski šampion.

Dvije godine prije osvajanja prve titule bili su srebrni, a onda su u Australiji napravili iskorak i u finalu porazili Mađarsku (6:4).

Dvije godine kasnije su isto ponovili i u Fukuoki, kada su u finalu savladali Jugoslaviju (4:2).

Zatišje je trajalo preko 20 godina. Prijetili su u više navrata (jednom prilikom i Srbiji, 2009. godine), ali do 2022. godine nisu mogli ništa bolje.

Prije dvije godine su u Budimpešti nakon peteraca savladali Italiju i ponovo kući ponijeli zlato, a sigurno je da i sada u Dohi žele da ponove isto.

NAJBOLJI POJEDINCI SVJETSKIH PRVENSTAVA

Od velikih imena nama danas poznatih, kao prvi se izdvaja Felipe Perone, španski reprezentativac koji će 27. februara napuniti 38 godina.

Dio je reprezentacije od kada je počela da niže nevjerovatne uspjehe, a prvu medalju Svjetskog prvenstva osvojio je 2007. godine u Melburnu, kada su u borbi za bronzu porazili Srbiju nakon penala (18:17).

Srebrna medalja stigla je 2009. godine, pa deset godina kasnije.

Crna Gora
Foto: REUTERS/Marton Monus

Perone je bio dio reprezentacije koja je u Fukoki 2001. godine osvojila zlato pobijedivši Jugoslaviju (4:2), a onda se u nju ponovo vratio 21. godinu kasnije po još jednu zlatnu medalju.

U međuvremenu je nosio i kapicu Brazila.

Sada je dio postave i za Dohu, u kojoj će juriti treću zlatnu medalju Svjetskog šampionata i to nakon nevjerovatnog finala Evropskog prvenstva u kom su savladali Hrvatsku u Zagrebu.

Vladimir Gojković, selektor crnogorske vaterpolo reprezentacije ima iza sebe apsolutno briljantnu igračku karijeru.

Odlučio je da se ranije povuče iz bazena i da predvodi mlađe generacije u novim pohodima, a do tada je osvojio dvije medalje na šampionatima svijeta, obje za zajedničku zemlju Srbije i Crne Gore.

Prvu 2003. godine u Barseloni, kada je bronzana medalja stigla nakon pobjede nad Grčkom (5:3), a drugu zlatnu, 2005. godine u Montrealu kada je rezultatom 8:7 pala Mađarska.

Crna Gora
Foto: REUTERS/Jim Young

Osim njih, izdvaja se i srpski reprezentativac Dušan Mandić, koji je na svjetskim prvenstvima prvo nizao medalje u juniorskim kategorijama, a onda je postao i dio seniorske reprezentacije Srbije.

Ljevoruki golgeter ima jednu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj sa juniorskom reprezentacijom, a prije toga je imao i jednu bronzanu iz Mađarske.

Postavi odgovor