U FOKUSU: Crna Gora želi reprizu iz Danske, Mađarska se priprema za EURO 2024

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore odigraće danas utakmicu protiv Mađarske u trećem kolu Svjetskog prvenstva, gdje nakon pobjeda nad Senegalom i Paragvajom “lavice” čeka najteži protivnik do sada.

Korz istoriju dvije reprezentacije sastajale su se sedam puta, a trenutno bolji skor u međusobnim duelima ima naša reprezentacija.

Četiri pobjede i tri poraza zabilježile su “lavice” protiv današnjeg protivnika, a sve je počelo od duela na Evropskom prvenstvu 2012. godine.

PRVI MEČ – NAJAVA ISTORIJSKE 2012. GODINE

Prvi meč protiv ovog rivala odigrale su “lavice” 2012. godine na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

Odličan početak meča u vođstvo već na poluvremenu od 15:9 omogućili su tada izabranicama Dragana Adžića da stigne do pobjede.

Crnu Goru je na ovom meču predvodila Jovanka Radičević sa devet golova, a veliku pomoć pružile su joj i Kaća Bulatović sa osam, Majda Mehmedović sa četiri i Ana Đokić sa tri gola.

Ovo je bio meč druge faze, a Crna Gore te godine osvojila evropsko zlato nakon pobjede nad Norveškom u finalu, a Mađarska je stigla do bronze iste godine.

Bio je to početak istorijske 2012. godine kada je Crna Gora stigla i do srebrne medalje na Olimpijskim igrama.

NAJUBJEDLJIVIJA POBJEDA – SVJETSKO PRVENSTVO U DANSKOJ

Na Svjetskom prvenstvu u Danskoj Crna Gora i Mađarska su se sastale su u grupnoj fazi u okviru trećeg kola.

Nakon pobjeda nad Srbijom i Japanom, izabranice Dragana Adžića stigle su do najubjedljivije pobjede na ovom šampionata protiv Mađarske 32:17.

Po šest golova na meču postizale su Milena Raičević, Katarina Bulatović i Majda Mehmedović.

Nakon toga Norveška je zaustavila “lavice” u četvrtfinalu (25:24).

PRVA PORAZ OD MAĐARSKE I NEZAUSTAVLJIVA “KRALJICA RUKOMETA”

Prvi poraz od Mađarske naša reprezentacija zabilježila je na Evropskom prvenstvu u Švedskoj kada je Crna Gora zaustavljena u grupnoj fazi rezultatom 21:14.

Mađarska je dominirala na ovom meču predvođena “kraljicom rukometa” i nekadašnjom rukometašicom Đera, Anitom Gorbic koja je postigla pet golova.

GOLOVIN PRIPREMA EKIPU ZA EURO 2024

Mađarska je 2021. godine odlučila da pruži šansu dotadašnjem selektoru omladinske i mlade reprerezentacije Vladimir Golovin koji ima zadatak da što bolje pripremi ekipu za Evropsko prvenstvo koje se naredne godine održava u Mađarskoj.

Golovin je predvodio juniorsku reprezentaciju do svjetskog zlata 2018. godine, a sada većina igračica sa šampionata u Mađarskoj čini okosnicu prvog tima.

Za ovaj meč neće računati na iskusnu rukometašicu FTC-a, Sandru Šolosi Začik ali će veliki broj mladih igračica pokušati da nadomjesti njen izostanak.

Najveća opasnost prijeti od Katrin Klujber koja predvodi ekipu FTC-a u Ligi šampiona, a tu je odlična golmanka, Blanka Biro.

Prva dva kola završile su Mađarice ubjedljivim pobjedama nad Paragvajem (35:12) i Kamerunom (39:20).

Naša reprezentacija sa druge strane dočekuje ovaj meč u dobrom raspoloženju, a ekipu je u dosadašnja dva kola predvodile Ivona Pavićević i Dijana Mugoša.

Uloga favorita pripisana je selekciji Mađarske ali će izabranice Bojane Popović pokušati da nastavi dobar niz i prenese bodove u drugu fazu.

Prva jača provjera za našu reprezentaciju zakazana je za večeras od 20 sati i 30 minuta.

Postavi odgovor