Zlato koje je za sva vremena obilježilo karijeru Andree Radukan

8
68

17godišnja Radukan je 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sidneju trijumfovala u višeboju i osvojila zlato. To zlato je trebalo da bude kruna njene karijere, ali poslije samo nekoliko dana uslijedio je surov preokret – oduzeto joj je zlato! 

Međunarodni olimpijski komitet, MOK, objavio je da je mlada gimnastičarka tada bila pozitivna na supstancu pseudoefedrin koja nije dozvoljena. 

Iste godine u jesen, Andrein slučaj našao se pred Sportskim sudom za arbitražu. Arbitražno vijeće je priznalo da supstanca na koju je bila pozitivna Andrei nije pomogla da postigne bolje rezultata, niti na bilo koji način stimulisala njeno tijelo da podnese veće napore. Osnova za njihovu odluku bila je da se antidoping kodeks Olimpijskih igara mora primjenjivati bez kompromisa, bez obzira na stvarne namjere i starost sportiste.

Bez obzira na sve, Andrei zlato nije vraćeno, nego je pripalo Simoni Amanar koja je rekla da zlato pripada Andrei i da je ona šampionka. 

Veliki dio gimnastičke zajednice izrazio je podršku za Andreu, uključujući slavnu Nađu Komaneči

Andrea je poslije Sidneja osvojila 5 medalja na Svjetskom prvenstvu, tri zlatne i dvije bronzane, kao i dva zlata na Svjetskom kupu u Glazgovu baš 2000. godine. 

Na Evropskom prvenstvu u Parizu osvojila je srebro i bronzu, a sve to zahvaljujući brzom povratku treninzima odman nakon Olimpijskih igara. 

Radukan je 4. avgusta 2017. izabrana za predsjednika Gimnastičke federacije Rumunije, a najvećim neuspjehom smatra se izostanak rumunskih gimnastičara na Igrama u Riju 2016, kada nisu uspjeli da se kvalifikuju prvi put od 1968. godine. 

8 KOMENTARA

  1. Kakva nepravda, sama Andrea je tada priznala da joj od tog lijeka koji je dobila za prehladu dobila vrtoglavicu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име