Klisić: Novousvojene izmjene Zakona o igrama na sreću – štetnost i posljedice

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o igrama na sreću u fokusu je crnogorske javnosti, a direktorica Meridianbet kompanije i predstavnica Udruženja priređivača igara na sreću Montenegrobeta, Jovana Klisić približila je pozitivne i negativne strane ovog zakona.

Molimo vas za vaš komentar o nedavno usvojenom zakonu o izmjenama i dopunama zakona o igrama na sreću:

Smatram da je gotovo cio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o igrama na sreću – odlično rješenje i pozdravljamo donošenje istog, međutim moram da naglasim da član 68f koji predviđa gotovo potpunu zabranu elektronskog plaćanja poništava dugoročno sve pozitivne elemente ovog i dovodi nas u neku neutralnu poziciju oko konačne ocjene istog.

Kada je naša industrija u pitanju znate da je neki zakon plod lobiranja uvjek tamo gdje političari u javnosti koriste standardni izgovor “zaštita maloljetnika”, u ovom slučaju time se branilo ukidanje online bankinga i uplatu na šalterima banaka, i korišćeno kao izgovor za donošenje tog člana i ako svi u našoj industriji već 2 godine znaju da se radi o običnom plodu lobiranja od strane jednog pojedinca i jedne firme.

Čelnik firme koja je izdejstvovala taj član se javno hvali time, jer štiti neki svoj lični kratkoročni interes, dok svega jedan političar u javnosti to brani sa ovim, nevještim obrazloženjem koje samo njemu izgleda kao dobro, isključivo jer je suviše dugo vremena proveo u opoziciji i misli da se politika svodi na dnevno ispaljivanje parola za kojom će zadovoljiti široku javnost, potcenjujući time inteligenciju građana i svojih birača.

Gdje vidite problem sa ovim članom?

Problem ovog člana je što on eksplicitno smanjuje upotrebu elektronskih načina uplate depozita i pojačava upotrebu keša što je apsolutno nezabilježeno u svijetu 2023 godine, gdje svi regulatori od lokalnih komisija i agencija za borbu za sprečavanje pranja novca do međunarodnih organizacija sprečavanje pranja novca tipa Manival i FATF, idu u potpuno suprotnom smjeru, a to je smanjenje količine keša i pojačavanje korišćenja elektronskih plaćanja jer što je više posrednika u plaćanju to je mogućnost kontrole veća i zloupotreba manja.

Na kraju krajeva zato i u današnje vrijeme imate toliko insistiranje na plaćanje putem banaka koje praktično imaju svojevrsni monopol na plaćanja i djeluju kao posrednici izmedju građana i Vlade i i privrede, samo jer se tim načinim lakše uspostvalja kontrola nad tokovima novca, što je opšte prihvaćena norma zadnjih nekoliko decenija svugdje u svijetu kada su plaćanja u pitanju.

Plaćanje putem posrednika koji koristi elektronska sredstva je uvjek manje rizično nego direktno korišćenje keša.

Najspornije djelatnosti sa stanovišta Manivala i FATF su uvjek: Građevina, Notari, Revizori i Igre na sreću i unutar nacionalne procjene rizika ove 4 djelatnosti doprinose najviše ukupnoj kumulativnoj ocjeni rizika. Ovaj član zakona će biti tumačen kao negativan poen i u sledećoj nacionalnoj ocjeni rizika koja mora da se radi na svakih 6 mjeseci doprinijeće spuštanju ukupne ocjene, što nadam se nikome nije cilj. Ja sam na poziv Uprave za igre na sreću bila na sastanku sa Manivalom gdje sam uspješno branila našu industriju i time doprinijela pozitivnoj kumulativnoj ocjeni o Crnoj Gori jer nam je prijetila postavka na sivu listu.

Kolege iz Uprave za igre na sreću su me zvale na ovaj važan sastanak jer vjerovatno znam nešto o toj temi i na tom sastanku nisam primijetila jednog do skora opozicionog političara da on sa svojim parolama doprinese boljitku Crne Gore, već je svoje parole ostavio za TV kamere, pa shodno tome nema razloga da bude na zatvorenim sastancima.

Sa tim u vezi dužnost mi je da upozorim na ovaj negativni poen koji će Crna Gora dobiti zbog usvajanja ovog lobističkog i neracionalnog člana.
Moram naglasiti da je na resornim odborima bilo izuzetno razumijevanje za štetnost ovog člana, i da sam prijatno bila iznenađena pozitivnim diskusijama, ali zbog kao što sami znate rovite političke situacije, nije bilo volje da se nešto po ovom članu konkretno i uradi.

Šta tačno negativno može da se desi zbog usvajanja ovog člana?

Što se naše industrije tiče mogu se očekivati problemi sa bankama koji mogu da vode do ekstremnih situacija kakve su ukidanje računa, kada banke urade unutrašnju procjenu rizika naše industrije, i vide povećavanje broja kladionica, jer to ovaj član stimuliše.

Bićemo jedina zemlja na svijetu koja ima takve tendencije, kakvih nema ni u Africi bez namjere da potcijenim Afričke zemlje, i očekujem da ce FATF i Manival u periodu od godinu dana tražiti potpuni zabranu Keša na depozite za online, što je rješenje izuzetno zastupljeno u EU, kao mjeru za neutralizaciju ovog štetnog člana.

Usvajanje ovog člana je dovelo do smanjene vrijednosti svih naših firmi gdje se pojačavaju rizici od mogućnosti tužbi za nadoknadu štete koji svaki strani investitor može da podnese i gdje će budžet Crne Gore morati da plaća nadokandu za iste.

Što se Crne Gore tiče, premijer Spajić je prije neki dan u razgovoru sa privrednicima demonstrirao da je stavljanje Crne Gore na sivu listu Manivala ili FATF garant ekonomske destrukcije, međutim obzirom da je njegova Vlada odmah nakon toga ostala nijema na usvajanje ovog štetnog člana, sigurna sam da mu nije jasno kako se računa kumulativna ocjena za procjenu rizika jedne zemlje i savjetovala bi ga da se malo edukuje u tom smjeru.

Što se investicija tiče, ne postoji nijedna svjetska firma iz oblasti elektronskog poslovanja koja će investirati u Crnu Goru nakon saznanja da se u toj zemlji zabranjuje Online Banking kao metoda plaćanja, pa makar to bilo i u igrama na sreću, jer to sjutra može da se desi u bilo kojoj djelatnosti.

Generalno smatram da je presmiješno utrkivanje naših političara da nipodaštavaju igre na sreću misleći da to doprinosi lakim političkim poenima iako je realnost skroz drugačija i moram da podsjetim samo da su najbrže rastuće akcije na Njujorškoj berzi 2021, 2022 bile upravo kompanije koje se bave igrama na sreću i čak da je bivši predsjednik Amerike i sadašnji ponovo kandidat za predsjednika Amerike, upravo bivši vlasnik kazina, tako da je bilo kakvo omalovažavanje igara na sreću u neskladu sa realnošću i kao što sam rekla potcjenjivanje inteligencije građana.

Tako da osoba koja je izlobirala usvajanje ovog člana je što bi naš narod rekao, “jurio zeca”, a po svemu sudeći će “istjerati medveda”, na žalost ovaj put to neće značiti boljitak samo za njega kako je on mislio, već minus za sve građane Crne Gore.

Šta ćete vi preduzeti po pitanju štetnosti ovog člana?

Mi ćemo i dalje da nastavljamo da upozoravamo nadležne o štetnosti ovog člana i da preduzimamo sve zakonski predviđene aktivnosti: podnijećemo inicijativu za ocjenu ustavnosti ovog člana zakona jer smatramo da je protivustavan, vidjećemo da uključimo stručnu javnost koja može da pomogne Ministarstvu Finansija.

U razumijevanju štetnosti ovakih rješenja i obraćaćemo se konstatno zakonodavnoj vlasti sa željom da se ovaj član dopuni i da se omoguće i sva elektrosnka plaćanja u našoj djelatnosti kako bi se izbjegle sve negativne posljedice usvajanja ovog lošeg člana zakona za račun pojedinca.

Postavi odgovor