Novak
Novak Đoković

“Rat” koji vode ATP i PTPA se ne zaustavlja. Naprotiv, novim saopštenjima organizacija otvorena su nova pitanja.

Na neka od njih riješio je odgovor da da najbolji svjetski teniser, Novak Đoković, koji je zajedno sa Vasekom Pospišilom i pokrenuo PTPA.

Đoković je održao vanrednu konferenciju pred početak Vimbldona i govorio o brojnim temama.

– Ova inicijativa je sazrijevala nekoliko godina. Organizacija predstavlja tenisere i teniserke. U kratkom vremenu izgrađeno je nešto na šta smo jako ponosni. Cilj je da se obezbijede najbolji i najravnopravniji mogući uslovi za sve, zdravstvena zaštita, transparentnost. Pokušavali smo na konvencionalan način, u okviru ATP, pokušavamo i sada. I ništa nije garantovano, ali mi želimo da zastupamo interese što većeg broja igrača – rekao je Đoković i dodao:

– I želimo da im predstavimo glavne vrijednosti PTPA i da znaju zbog čega je ona osnovana. Treba nam vaša podrška. Na ovaj potez inspirisao me razgovor sa nekim bivšim igračima, prvenstveno Nikole Pilića, koji je bio jedan od osnivača ATP i govorio je da je i tada bila jaka potreba za nekom ovakvom organizacijom koja bi se bavila interesima igrača, obezbjeđivanjem zdravstvene zaštite i transparentnosti – rekao je Đoković na konferenciji za medije u organizaciji PTPA.

Upitan je Đoković između ostalog i o tome kakav prijem ima ova inicijativa kod ostalih tenisera i teniserki. Sam Pospišil je rekao da je već većina igrača i igračica podržalo ovaj projekat.

– Pričao sam sa najboljim teniserkama, između ostalih Serenom. Idemo na mnogo frontova, jer nije lako sve organizovati i okupiti, s obzirom da postoje dvije organizacije. Ovo je putovanje. Učimo od mnogih bivših igrača, ranijih generacija, onih koji su se već bavili ovim temama. Treba naglasiti Vasek i ja nismo pioniri ovoga. Prvi cilj ove organizacije je da obezbijedi informacije, da edukuje igrače i ako uspijemo da dopremo do što većeg broja igrača i prenesemo im informacije, već smo uradili veliki posao. Sindikati igrača u drugim sportovima, posebno američkim, veoma su dobar primjer – rekao je Đoković.

Sledeće pitanje je bilo zašto je uopšte fotmiran PTPA.

– Razlika je u tome što je 1972. ATP formirana kao sindikat, dok je PTPA osnovana kao asocijacija igrača, ali neprofitna organizacija. Na papiru jeste 50:50% partnerstvo od 1990. ali danas je sve mnogo drugačije. Mnogo toga ATP je prebacio na druge ogranke, poput ATP media, koji prodaju TV prava i druge sadržaje. Tako da se na kraju ispostavlja da sama ATP u raspodjeli prihoda učestvuje sa 10%, igrači učestvuju sa svega pet odsto prihoda – kaže Novak i nastavlja:

– Nema dovoljne transparentnosti, nema dovoljno informacija i tada dolazimo do zaključka da igrači nisu predstavljeni na pravi način. Mi želimo da budemo prije svega prepoznati i poštovani. Ne mislim tu na mene i Vašeka, već na generalno igrače, stotine, hiljade, igrača. Mi želimo da sarađujemo i to sa svima. Ali moramo to da vidimo i po djelima sa druge strane.

S obzirom da je prvi igrač svijeta i da je trenutno u pohodu za nekim nevjerovatnim dostignućima na samom terenu, kako Novak postiže taj aspekt i ovaj oko novoosnovane organizacije?

– Mnogo puta sam osjećao zamor, pad energije. Ali gledajući širu sliku ne žalim ni zbog čega, jer znam da ovo radim iz srca i da je to ispravno. Vasek i ja ne moramo da budemo zabrinuti za životnu egzistenciju i mi smo time blagosloveni. Ali osjećamo obavezu prema drugim igračima, niže rangiranim, koji nisu u takvoj situaciji.

– Tenis je veoma popularan, četvrti na svijetu, i pomalo sam frustriran. Sistem je monopol da ne dozvoljava igračima da istovremeno udaraju lopticu i budu potpuno odgovorni i aktivni u ovoj oblasti. Svjestan sam da moj glas, s obzirom na poziciju, može jače da se čuje i želim to da iskoristim najviše što je moguće.

– Ova organizacija postaje stvar moranja da bi se obuhvatio interes svih igrača. Ovo je veliki izazov, jer je nešto novo za nas. Vasek i ja želimo nešto da započnemo, izgradimo platformu za buduće generacije – zaključio je Đoković.

I na samom kraju, Đoković je imao važnu poruku.

– Rekao sam na početku da nas podrže, prihvate i uvaže. Ovo se tiče igrača, želimo da sarađujemo sa svima i to je naš cilj. Hipotetički, teško je pričati šta će biti, mogli bismo cijelu noć o tome, a nadamo se da će svi prepoznati našu inicijativu kao ispravnu.

– Dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat, znam šta znači kada imaš malo i kada napreduješ, znam kako je teniserima koji su slabije rangirani… Jedino što imamo od ovoga je što želimo da ostavimo organizaciju za generacije koje dolaze, da ostavimo to njima u amanet – kaže Đoković.

6 KOMENTARI

  1. Tako velike ideje, dolaze iz pravednog uma i velikog srca. Pravedna i poštena podjela materijalnih dobara je uvijek bilo teško pitanje, na kome su padli mnogi političari i drugi ljudi. Ljudi žele da nagrabe što više za sebe, ne zanima ih bližnji čovjek.

  2. Predivno je sta ovaj mladi covijek zeli da uradi a oni to osporavaju ,toliko ga mrze , ustvari mrze sto jedan SRBIN zeli da pomogne onima kojima je to potrebno a oni su nemocni i jadni pred njim.Samo tako nastavi Nole jer podrzavaju te oni koji trebaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име