Monika
Monika Seleš/twitter
Po mnogima jedna od najboljih teniserki svih vremena Monika Seleš, vladala je uz Štefi Graf “bijelim sportom” 90-tih godina. 

Grabila je rođena Novosađanka prema “besmrtnima”, osvojivši osam gren slem titula do kobnog aprila 1993. godine, da bi joj zatim blistavu karijeru uništio bolesnik Ginter Prahe.

Njemac je bio ostrašćeni navijač Grafove, pa je na turniru u Hamburgu, dok je Monika Seleš igrala četvrtfinalni meč protiv Magdalene Malejeve, zario kuhinjski nož u vrat jugoslovenskoj teniserki, dok je sjedela na stolici tokom pauze između gjemova.

“Mala Mo” se nikada nije oporavila od tog šoka i kaže da joj je tada svakako bilo najteže. Imala je pauzu od dvije godine, što govori koliko je psihički sve to teško podnijela.

-” Najteže je bilo 1993. kad sam ubodena u leđa, cijela karijera je doživjela kolaps. Radila sam naporno da nađem unutrašnji i spoljašnji balans i sve me je to bacilo u kako ja to zovem kovitlac.” – otvorila je dušu Monika Seleš.

Otkrila je i koji joj je turnir zauvijk ostao u sjećanju.

-” Uvijek ću pamtiti Rolan Garos 1990. jer je to bio moj prvi grend slem, imala sam 16 godina. Do tog trenutka, kada uđete na profi takmičenja, imate mnogo očekivanja ali ste u dubini i dalje tinejdžer i počnete da se pitate da li ste stvarno toliko dobri.”

Tokom 1993. godine osvojila je Australijan Open, svoj osmi Gren slem.

-” Drugi važan momenat bio je Australijan Open 1993. Do tada, bila sam tinejdžerka, prolazia sam kroz gomilu ličnih izazova, pitala se šta je to što želim da radim. Tako mlada, a tako dobra u tome što radim, a uz to sam imala taj pritisak od svih, od sponzora, da igram uvijek najbolje, da se pojavljujem na turnirima. Mislim da sam do tog januara 1993. našla ravnotežu.”

Nakon strašnog ranjavanja, “bijelom sportu” se vratila dvije sezone kasnije i ponovo je početkom 1996. osvojila titulu u Melburnu.

-” Dvije i po godine posle tog ranjavanja, došao je Australijan Open 1996. kao nešto posebno, bio mi je to prvi grend slem posle tog incidenta u Hamburgu. Bio je i poslednji na kom me je gledao moj otac, a da je bio zdrav i da nije morao da ide na medicinske terapije.” – istakla je Monika Seleš, koja se kasnije otisnula u SAD i uzela američko državljanstvo.

4 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име