OTVORENO PRVENSTVO KANADE: Turnir koji domaćinstvo mijenja u zavisnosti od parne i neparne godine (VIDEO)

6
336
Kanad
FOTO: ATP/ Masters Toronto

Teniska sezona se zahuktava. Nakon VImbldona sve oči su usmjerene na četvrti GS u sezoni, a turnir u Kanadi predstavlja generalnu probu za US open kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji.

Turnir u Kanadi prvi put je održan 1892. godine, da bi posle 1968 postao Otvoreno prvestvo Kanade. Naziv turnira zavisio je od sponzora, a njegovo prvo ime bilo je Rodžers Kup.

Ono što je interesantno je da se turnir održava u različitim gradovima kada su parne i neparne godine, kada su kod dama parne godine igra se u Montrealu, a kada su neparne igra se u Torontu, dok je kod muškog turnira isto, samo obrnut redosled.

Takmičenje u Torontu održava se u Reksal centru, a u Montrealu igra se u Park Džeriju.

Masters Toronto

Turnir traje tri nedjelje, a igra se prije Otvorenog prvenstva SAD-a, pa ga mnogi teniseri koriste kao završnu pripremu za Američku turneju.

Jako zanimljiv je podatak da se turnir nije oduvijek igrao na tvrdoj podlozi, već se do 1968. igrao na travi, do 1973. na zemlji, a od 1974. igra se na otvorenim terenima sa tvrdom podlogom.

Rekorder po broju osvojenih turnira u open eri je Ivan Lendl, koji je pet puta trijumfovao na ovom turniru.

Masters Toronto

Dok kod dama ovaj rekord drže Kris Evert i Monika Seleš koje su po četiri puta osvojile turnir.

Masters Toronto

Najbliži obaranju rekorda koji drži Lendl je Novak Đoković koji je četiri puta je pobjeđivao na Mastersu u Torontu ali ove godine donio je odluku da ne igra na ovom turniru.

“Uvijek sam uživao u svom vremenu u Kanadi, ali nakon razgovora sa mojim timom vjerujemo da je ovo ispravna odluka“, istakao je Đoković.

 “Želio bih da se zahvalim Karlu Hejlu, direktoru turnira, na razumijevanju ove odluke“, dodao je Novak.

Nakon čega zaključujemo da će ove godine na ovom turniru zablistati mlade nade ”bijelog sporta.

Na ovogodišnjem turniru u Kanadi, glavni favorit biće mladi i akutleni broj jedan Karlos Alkaras i on se nalazi u gornjem djelu žrijeba sa Stefanosom Cicipasom i Holger Runeom.

Ovogodišnji šampion Vimbldona mogao bi da već u četvrtfinalu očekuje duel protiv Runea, u istoj rundi Cicipas se može sastati sa sedmim nosiocem, Janikom Sinerom.

Dok se u drugom djelu žrijeba nalaze Danil Medvedev (osvajač turnira iz 2021. godine) koji se u četvrtfinalu može sastati sa Tejlorom Fricom.

6 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име