U potrazi za Šuai Peng se uključile teniske organizacije!

0
5
peng
Šuai Peng / Twitter

Šuai Peng – kineska teniserka koja je zabrinula gotovo čitav svijet.

Peng je na društvenim mrežama objavila da ju je seksualno zlostavljao bivši premijer Kine Žang Gaoli, posle čega je praktično nestala.

Nakon toga, niko nije uspio da je kontaktira, te je izazvana velika zabrinutost za bezbjednost teniserke.

U kineskim medijima pojavilo se pismo koje je navodno napisala Peng, ali čelnici WTA ističu da im to nije dovoljan “dokaz” i žele da se istraga nastavi.

Tamošnji državni kanal CGTN objavio je prepisku, koju je navodno napisala Šuai Peng, na internetu. U poruci napisanoj u prvom licu, Šuai Peng piše da nije nestala, već da se “odmarala kod kuće i da je sve u redu”, kao i da je optužba za seksualno zlostavljanje lažna.

– Spremni smo da prekinemo saradnju sa našim sadašnjim partnerima u Kini i suočimo se sa svim komplikacijama koje bi to izazvalo – rekao je Stiv Sajmon, prvi čovjek WTA.

Podršku kineskoj teniserki putem društvenih mreža pružili su brojni igrači i igračice, među kojima Novak Đoković, Serena Vilijams, Naomi Osaka, Endi Marej, ali nije sve ostalo samo na rečima.

PTPA, čiji su osnivači Novaka Đoković i Vasek Pospišil, objavio je saopštenje u kom zahtjeva dokaz o tome da je Kineskinja dobro.

– PTPA se zalaže za nezavisne dokaze koji potvrđuju bezbjednost i lokaciju teniserke Peng Šuaj. Za nas ne postoji ništa važnije od zdravlja, bezbjednosti i dobrobiti našim igrača. Moramo da budemo ujedinjeni i voljni smo da preuzmemo akciju osim ukoliko ne bude potvrđenih dokaza dostavljenog svijetu o dobrobiti Peng – piše u saopštenju.

Peng je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra navela da ju je nekadašnji premijer Kine silovao uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča prije tri godine. Ona je rekla da je Džanova supruga tada “stražarila ispred vrata”.

Peng je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos prije sedam godina i da je “posle toga imala osjećanja prema njemu”. Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne riječi kao “tenis” blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vijesti u vezi sa Šuai Peng.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име