Baskija
Regis Duvignau/The Basque's flag/Reuters via Guliver image
Baskija bi mogla uskoro samostalno da nastupa kao fudbalska reprezentacija.

Fudbalski savez Baskije, poslao je zahtjev Svjetskoj i Evropskoj fudbalskoj federaciji, FIFA i UEFA, u kome traži priznanje i registraciju, kako bi reprezentacija mogla da učestvuje u međunarodnim takmičenjima.

Kako je objavljeno na sajtu Fudbalske asocijacije Baskije, a prenosi Rojters, ovaj zahtjev predstavlja većinsku želju baskijskog društva.

“Članstvo u FIFA i UEFA je legitiman cilj sa pravnog stanovišta, pošto su ove dvije organizacije ranije primile u članstvo evropsku teritoriju koje nije nezavisna država”, izjavio je advokat Saveza David Salinas-Armendariz mislivši na Gibraltar, britansku prekomorsku teritoriju, koja je UEFA primila u članstvo 2013. a FIFA tri godine kasnije.

U saopštenju se ne spominje primjer Kosova, koje je primljeno 2016. godine, isključivo kao fudbalski savez.

Takođe, u okviru UEFA i FIFA fudbalsku samostalnost imaju i Engleska, Škotska, Sjeverna Irska i Vels, zvanično u sastavu Velike Britanije.

Baskija ima Savez od 1915. godine, igraju prijateljske utakmice, uglavnom oko Nove godine, a aktuelni selektor je Havijer Klemente.

3 KOMENTARI

  1. UEFA je zvanicno protiv mijesanja politike u fudbal, i pod tim izgovorom su primili tzv. Kosovo, Gibraltar, britanske drzave. Kada je Republika Srpska zatrazila prijem, dobili su jedno veliko NE. Znaci svako ima pravo da igra fudbal a Srbi iz BiH ne.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име