počinje wimbledon
Simon Bruty/Wimbledon /REUTERS via Guliver image

Danas počinje najveći, najprestižniji i najstariji turnir u tenisu. Vimbldon do sada samo dva puta nije održan. Prvi put poslije Drugog svjetskog rata, drugi put prošle godine zbog pandemije Covid 19. U narednom tekstu prisjetićemo se kako je sve počelo i dovelo do današnjeg Vimbldona.

Istorija i počeci

Tenis vodi porijeklo iz francuske rukometne igre iz 13. vijeka koja se zvala „igra dlana“, iz koje je razvijena zatvorena igra reketa i lopte koja se zove pravi ili „kraljevski“ tenis. Pravi tenis je prerastao u tenis na travnjaku, koji se igrao napolju na travi i uživao je nagli porast popularnosti krajem 19. vijeka.

Davne 1868. godine osnovan je All England Club na četiri hektara livade izvan Londona. Klub je prvobitno bio osnovan za promociju kroketa, još jednog sporta na travnjaku, ali sve veća popularnost tenisa dovela je do toga da u svoje objekte ugradi teniske travnjake. Klub All England objavio je saopštenje 1877. godine u nedeljnom sportskom časopisu The Field u kome je pisalo: „All England Crokuet and Lavn Tennis Club, Vimbledon, predlaže održavanje travnjačkog teniskog sastanka otvorenog za sve amatere, u ponedeljak, 9. jula i narednih dana. Ulaznina, jedna funta, jedan šiling “.

All England Crokuet and Lavn Tennis Club započeli su svoj prvi turnir u tenisu na travnjaka u Vimbldonu, tada u predgrađu Londona, 9. jula 1877. godine. Tada se na tikmičenju pojavio  dvadeset i jedan amater da se takmiči na turniru. Gentlemen’s Singles je bio jedini događaju na prvom Vimbldonu, a pobjednik je trebalo da odnese kući trofej od 25 gvineja.

Klub All English kupio je trofej od 25 gvineja i izradio formalna pravila za tenis. Odlučio se za pravougaoni teren dugačak 78 stopa i širok 27 stopa. Prilagodio pravi teniski metod bodovanja zasnovan na brojčaniku sata – tj. 15, 30, 40. Utvrdio je da prvi koji pobijedi u šest gemova osvaja set i dozvolio serveru jednu grešku. Ove odluke su i dalje dio savremenih pravila.

Na turniru se prijavilo dvadeset i dvoje ljudi, ali se samo 21 pojavilo prvog dana turnira. Jedanaest preživjelih svedeno je sljedeći dan na šest, a zatim na tri. Polufinale je trebalo da se održi 12. jula, ali je tada turnir obustavljen kako bi londonska sportska scena ostala slobodna za meč kriketa Eton protiv Harrov koji se odigravao u petak i subotu. Finale je bilo zakazano za ponedeljak, 16. jula, ali u onome što je postalo uobičajena pojava na budućim turnirima u Vimbldonu, počela je da pada kiša.

Turnir je opet bio otkazan i zakazan za 19. jul i tog dana je oko 200 gledalaca platilo po šiling da bi vidjelo Villiama Marshalla u borbi protiv V. Spencera Gorea. U finalu koje je trajalo samo 48 minuta, 27-godišnji Gorea  dominirao je svojom snažnom volej igrom, srušivši Marshalla, 6-1, 6-2, 6-4. Na drugom Vimbldonu 1878. godine, Gore je izgubio  od izazivača Frank Hadova.

počinje,Vimbldon
izvor: twiter

Ženski tenis

1884. godine, Ladi’s Singles je predstavljen u Vimbldonu, a Maud Vatson je osvojila prvo prvenstvo. Te godine,se i državni šampionat u parovima za muškarce takođe igrao na Vimbldonu nakon nekoliko godina igranja na Oksfordu. Mješoviti parovi i ženski parovi otvoreni su 1913. godine. Do početka 1900-ih Vimbledon je diplomirao iz Engleske u status svjetskog svijeta, a 1922.godine All England Lavn Tennis and Crokuet Club, kako je tada bio poznat, preselio se na sadašnju lokaciju kod Centre Court.

Pedesetih godina 20. vijeka mnoge teniske zvijezde postale su profesionalne. Vimbledon se i dalje borio da ostane amaterski turnir. Međutim, 1968. godine Vimbldon je pozdravio profesionalce i brzo stekao status najboljeg svjetskog teniskog turnira.

počinje,Vimbldon
izvor: twiter

Vimbldon dress code

Prihvaćena odjeća za igrače Vimbldona u devetnaestom vijeku bile su obične bijele košulje i pantalone dugih rukava za muškarce i bijele haljine i šeširi u dugom korsetu za žene. Tek su 1920-ih i 1930-ih igrači, a posebno igračice, počeli da eksperimentišu sa svojom odjećom. Uvedene su kraće suknje, kratke panalone i vrhovi bez rukava, neki odvažnije od drugih, kako bi se obezbijedilo lako kretanje i osećaj individualne ličnosti.

Još devedesetih, tridesetih godina francuski pobjednik za grand slam Rene Lacoste promovisao je sopstvenu istoimenu etiketu noseći svoje majice sa zlatnim krokodilima dok je bio na terenu. Međutim, danas je Vimbldon opkoljen trenutnim odabranim sportskim logotipom, jer se čini da se odeća za tenis manje odnosi na udobnost ili individualnost, a češće je to rezultat nečega što je rezultat višemilionskih sponzorskih ugovora sa gigantima sportske odjeće. Zapravo su čak i dječaci i djevojčice sa loptama ostavili iza sebe tradicionalne Vimbldonske boje zelene i ljubičaste i nosili mornarske i kremaste uniforme koje je kreirao američki modni dizajner Ralph Lauren od 2006. godine.

Vimbldonske tradicije

Iako se mnogo toga promijenilo od kada je šampionat u Vimbledonu prvi put predstavljen 1887. godine, danas kada pomislimo na Vimbledon, postoji niz tradicionalnih slika koje i dalje padaju na pamet. Bijeli ili skoro svi bijeli kodeksi oblačenja koji su i dalje uslovljeni, jake veze sa Kraljevskom porodica . Svi oni zajedno nastavljaju da čuvaju mjesto Vimbldona i u britanskom nasljeđu i u svijetu.

Danas Vimbldon zahtjeva ogromne brojeve gledalaca i privlači stotine hiljada posjetilaca – mnogi od njih danima su stajali u redu da bi obezbedili jednu od toliko željenih ulaznica za Centre Court. Utakmice se odvijaju na 19 sudova (Centralni teren plus tereni 1-19 – nema suda 13, što se smatra nesretnim).

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име