Luka Dončić
Foto: Luka Dončić/Twitter

Vlade Divac, doskorašnji generalni menadžer Sakramneto Kingsa imao je puno dobrih poteza, ali mnogi ga pamte po jednom lošem – odluka o Luki Dončiću.

NBA draft 2018. godine doveo je u Kingse Marvina Beglija, a ne Luku Dončića, koji je vrlo brzo postao jedan od najboljih igrača i zvijezda najjače lige na svijetu.

Ali ipak, Igor Kokoškov, selektor košarkaške reprezentacije Srbije ističe da je to posao i da Divca ne treba kritikovati zbog takve odluke.

U ovom poslu je važno da se one najvažnije, strateške odluke donesu ispravno, jer one određuju budućnost organizacije na duži niz godina. Sve ostalo predstavlja rizik. Imao sam privilegiju da radim s Lukom Dončićem i da mu budem trener kad je Slovenija bila prvak Evrope. Ko je tada mogao da zna da će Luka postati jedan od pet najboljih košarkaša svijeta? Ja prvi nijesam. Da sam tada rekao da će Luka danas biti možda najdominantniji igrač NBA lige, to bi bila laž. To nije mogao znati ni Luka ni njegova porodica, pa tako to nije znao ni Divac – rekao je Kokoškov

Igor se osvrnuo i na Beglija.

Bio je dobar igrač, u tom trenutku odluka koju je Divac donio imala je logiku. Kingsi su tada imali plejmejkera Dierona Foksa, Bogdan Bogdanović je stigao, u ekipi je bio i Badi Hild i ideja je bila da se prostor očisti. Iz današnje perspektive suvišno je pričati je li to bila greška, naravno da jeste, ali ponavljam, takve odluke su dio ovog posla i bilo bi nepošteno kriviti Vladu zbog toga.

Da li bi Luka mogao da postane najbolji igrač svijeta?

S tim se apsolutno slažem i iz sveg srca mu želim da se odupre silnim pritiscima medija i društvenih mreža i da ostane čvrsto na zemlji. Nevjerovatno je što Luka s obzirom na svoje godine radi, ako znamo kakav teret očekivanja je sad na njemu i pod kakvim stresom mora da živi iz dana u dan. Užasno je teško izdržati sve to i ostati prizeman. Luka je to uspio i svaka mu čast na tome.

Vijek trajanja košarkaša se sve više produžava i ako se ne desi ništa alarmantno, a ne bi trebalo, jer je Luka fanatični radnik, uvjeren sam da će još 16, 17 godina biti na ovakvom nivou i da će jednom, kad zaključi karijeru, biti jedan od najvećih koji su ikad igrali u NBA ligi.

Mnoge je interesovalo šta se zapravo desilo u Sakramentu i zašto je došlo do rastanka.

Ne bih baš išao tako oštro i situaciju u klubu nazvao haosom niti bih moj slučaj izjednačavao s njihovim. Divac je bio generalni menadžer kluba, Peđa je bio njegov pomoćnik, a to su puno važnije i ozbiljnije pozicije od one koju sam ja tamo obavljao. NBA liga je ozbiljan biznis, a u svakom poslu postoje ciklusi. Jednom kad se zaposlite sigurno je da možete očekivati da dobijete otkaz. Tako se dogodilo i njima. Ništa ne traje vječno. Ne znam detalje – zaključio je Kokoškov.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име