Maradona
FOTO: Agustin Marcarian/Diego Maradona/REUTERS via Guliver image
Argentinska policija i dalje istražuje kako je umro Dijego Maradona, legendarni fudbaler koji je prije nedjelju dana preminuo u 61. godini.

Kao razlog smrti naveden je akutni edem pluća, a policijska istraga fokusirana je na ljekare koji su se brinuli o Maradoni posljednjih dana njegovog života.

Na najvećem udaru su doktor Leopold Luke te medicinska sestra koja je lagala da je provjerila Maradonino stanje neposredno prije smrti.

“Maradona je odbijao da bude pregledan”, rekao je Rodolfo Bake, pravni zastupnik medicinske sestre Dahiane Madrid koja je vodila brigu o Maradoninom zdravlju.

“Moja štićenica počela je da radi kod Maradone desetak dana prije njegove smrti. Ona kaže da je Maradona bio zaključan u sobi, a lično ga je vidjela samo prvog dana. Maradona je otpustio jednu medicinsku sestru jer mu je bila prepreka za uzimanje tableta. Svi su slušali samo doktora i psihijatra. Dijego je bio zavisnik, uzimao je tablete na psihijatrijski recept. Zbog toga mu je i srce počelo da radi ubrzano, bilo je izloženo dodatnim naporima. Bilo je mnogo nepromišljenosti i nemara oko uzimanja tih ljekova.”

Maradona je 20 dana prije smrti imao operaciju na glavi te je nakon toga pušten na kućno liječenje.

“Nije imao svoju kuću u koju bi mogao da ode nakon izlaska iz bolnice. Tamo gdje su ga odveli, nije bilo dobro. U bilo kojoj drugoj kući Dijego bi danas bio živ. Doktori nisu zvali nikog kad mu je puls porastao. Odgovorni si Luke i psihijatar. Oni su ga puštali da uzima tablete”, dodaje advokat.

Otkrio je i da se Maradona povrijedio nekoliko dana prije smrti.

“Nekoliko dana prije smrti Maradona je pao i doživio težak udarac glavom. Nije se liječio od toga. Niko nije pozvao pomoć. Možda je to bila njegova odluka, ali neko je morao da potražiti pomoć. Bio je tri dana u zaključanoj sobi s previsokim pulsom”.

2 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име