Simon Bajls – PRIČA O HRABROJ ŽENI KOJA JE PROMIJENILA GIMANSTIKU

11
435
Rekorderka po broju osvojenih medalja na svjetskim prvenstvima i četvorostruka olimpijska šampionka – Simon Bajls.

Prvi susret sa gimnastikom bio je 2003. godine kada je Simon Bajls imala šest godina. Sa grupom iz vrtića vila je u posjeti sportistima i imitirala je ono što su gimnastičari radili. To je primijetio i trener. Brzo posle toga, Simon Bajls je dobila pismo, zapravo zahtjev njenim roditeljima da je upišu na gimnastiku. 

Talenat je bio jako uočljiv, ali pored toga imala je toliku hrabrost da se vine u visine i tamo ostane. 

2012, Bajlsova školovanje nastavlja od kuće i maksimalno se posvjećuje treninzima. 

U seniorskom rangu je počela da se takmiči 2013. godine, kada je debitovala i na Svjetskom prvenstvu u Antverpenu. Osvojila je dva zlata, srebro i bronzu.

2014. je popravila taj učinak, pa je u Nandžingu osvojila četiri zlata i srebro. Na taj način je postala najuspešnija američka gimnastičarka, sa ukupno šest najsjajnijih odličja sa prvenstava svijeta.

Na planetarnom šampionatu 2015. u Glazgovu okitila se sa još četiri zlata i bronzom. Sa ukupno deset šampionskih titula postala je najuspešnija takmičarka u istoriji svnetskih prvenstava i na pravi način najavila Olimpijske igre. 

Takmičarskog duha i tehnički precizna izgledala je kao da pleše na spravama.

Simon Bajls je osvojila planetu u Riju. Na Olimpijskim igrama je osvojila četiri zlata, postavši prva gimnastičarka kojoj je to pošlo za rukom još od Ekaterine Sabo koja je to učinila od 1984. godine.

2017. je napravila pauzu jer je bila umorna od uspjeha. Tada je nastala biografija Hrabrost za let: Telo u pokretu, život u balansu. 

Početak 2018. za Bajlsovu bio je potresan.

Nekadašnjeg doktora američkih gimnastičarki Larija Nasara optužilo je preko 150 žena za seksualno zlostavljanje. Među njegovim žrtvama bila je i Simon Bajls.

“Većina vas me zna kao veselu i energičnu djevojku, ali u poslednje vreme osjećam se slomljeno i koliko god pokušavala da utišam taj glas u glavi on je sve glasniji”, poručila je tada Simon Bajls.

“Više se ne bojim da ispričam svoji priču, ja sam jedna od mnogih žrtava koje su preživjele zlostavljanje Larija Nasara.”

Nasar je na kraju osuđen na 175 godina zatvora.

Ni kamen u bubregu pred sam početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Dohi 2018, Bejlsovu nije spriječilo da osvoji 4 zlata, srebro i bronzu. 

2019. došla je do 25. medalje na planetarnim šampionatima čime je oborila rekord Bjelorusa Vitalija Šerboa, koji je u karijeri osvojio 23. U Štutgartu je osvojila čak pet zlatnih medalja.

2020. bila je godina Olimpijskih igara i njenog opraštanja od sporta. Međutim, Igre su odložene za 2021. a njena karijera je produžena za godinu dana.

“Plakala sam kada sam čula za odlaganje. Nisam znala odakle da krenem. Jasno je da sada postoje mnogo veći problemi od pomjeranja Olimpijskih igara, ali sam bila spremna da za tri meseca odradim svoje i povučem se. Četiri godine razmišljam o tome i odjednom se dešava to da mi kažu: ’Izvini, čeka te još godinu dana’. Teško je resetovati kalendar i sam sat kada se cijelog života spremate da budete spremni u određeno vrijeme. Srceparajuće je doživjeti tako nešto”, naglasila je Bajlsova.

Iza Bajlsove su četiri olimpijske i 19 svjetskih titula. Na ta dva takmičenja ukupno je osvojila 23 zlatna odličja, tri srebra i četiri bronze. Dva puta je proglašena za najbolju sportistkinju svijeta od strane Laureus akademije.

Prva u istoriji je uspjela da napravi trostuko-dvostruku kombinaciju na parteru, nešto što prije nje nisu uspjeli da izvedu niti gimnastičari, niti gimnastičarke.

11 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име