Melvin Edžim - Kanađanin nigerijskog porijekla koji brani boje Budućnost VOLI-ja

Melvin Edžim, kanadski košarkaš koji u tekućoj sezoni brani boje Budućnost VOLI-a rođen je 4. marta 1991. godine u Torontu.

Dijete Nigerijskih migranata, još u osnovnoj školi je pokazao ljubav prema košarci.

Da bi se usavršavao kao košarkaš, Melvin je znao da mora da nastavi srednjoškolsko školovanje negdje u , kako bi bio bliži Univerzitetima prilikom skautinga mladih talenta.

Prvo je pohađao Sent Meri Rajken srednju škou u Merilendu, ali poslije prve godine prelazi u Bruster Akademiju.

Košarkaški program ove srednje škole zadnjih godina spada u bolje u zemlji a dovoljno je vidjeti da su istu srednju školu pohađale sljedeće NBA zvijezde: Donovan Mičel (Juta Džez), Ti Džej Voren (Indijana Pejsers), Devone Grem (Šarlot Hornets).

Edžim je kao junior bilježio 12,3 poena i 4,6 skoka da bi naredne sezone predvodio Brustere do nacionalne titule 2009/2010. godine.

Prosjek u toj šampionskoj godini je bio 13,1 poen, 7,5 skokova, 3 ukradene lopte i 2,5 asistencija po meču a tim je imao odmjer pobjeda i poraza 34 – 4.

Ipak Melvina nisu razmatrali za elitnog prospekta, pa nije upao na ESPN-ovih 100 najboljih. To je bila generacija gdje su u svijet NCAA košarke kročili Kajri Irving, Tristan Tomson, Tobajas Heris.

Njegova svestranost je privukla Freda Hoiberga, trenera Ajova Stejta (kasnije NBA trenera koji je vodio ekipu Čikago Bulsa, od prošle sezone trenira Nebrasku) koji ga je regrutovao za ekipu popularnih “Ciklona”.

Melvin Edžim ostaje sve četiri godine na unverzitetu.

Može se reći da je doživio sudbinu brojinih igrača koji imaju problem sa jasnom definisanom pozicijom.

Iako je zbog visine od 201 cm guran na poziciju krila, mentalitetom i osjećajem više je sebe vidio ka poziciji četvorke.

Ostaće zabilježeno da je kao ruki na Ajovi postao tek 13. igrač u istoriji koji je imao dvocifren broj poena u prvoj sezoni, kao i da je sa 214 skokova treći najbolji skakač među rukijima u istoriji Ciklona.

Posljednja sezona na Ajovi bila je više nego sjajna. Melvin je imao 17,8 poena i 8,4 poena na utakmici.

Dobio je te sezone nagradu Najboljeg igrača BIG 12 konferencije, ispred budućeg prvog pika NBA drafta 2014. godine Endrju Viginsa.

Na kraju završio je na drugom mjestu u istoriji Ajove po broju skokova, ukupno 1.051 za četriri godine, ili 7,8 skoka po meču.

Takođe prvi je po broju odigranih utakmica (135), i po broju odigranih utakmica kao starter (126).

Te posljednje sezone na Ajovi, navijači su imali prilike da vide kako TCU univerzitetu Edžim ubacuje 48 poena.

NBA timovi su ga međutim zaobišli na draftu.

Iako je imao sve kvalitete, odličan timski igrač, odličan za svlačionicu, veliko borbeno srce, jednostavno po nekim NBA standardima nije imao visinu za četvorku (201 cm), a brzinu i šut za trojku.

Rijetki su igrači kao što je u novijoj istoriji Drejmon Grin (198 cm) iz Golden Stejr Voriorsa, koji i pored manjka visine mogu da budu elitni na poziciji krilnog centra.

Edžim se zato kao i većina košarkaša, koji ne uspiju da se preko drafta domognu najjače lige svijeta, okrenuo Evropi, tačnije Italiji.

Melvin je potpisao za ekipu Virtus Rome. Na 29 utakmica bilježio je u prosjeku 7,7 poena i 6,3 skoka po utakmici. Za Rimljane je igao i Evrokupu.

Nakon jedne sezone u Italiji, probao je ponovo u NBA ligu, i tu uspjeva da privče pažnju Orlando Medžika.

Za ekipu našega Nikole Vučevića igrao je na ljetnjem kampu i tu je uspio da impresionira upravu kluba koja mu je ponudila tzv. ugovor za trening kamp.

Ajova stejt
Edžim u dresu Orlanda

Međutim nakon samo četiri utakmice u predsezoni, Melvin je proglašen za višak u rosteru.

Tu potpisuje za razvojni tim NBA lige Iri BejHokse (franšiza koja je tih godina povezivana sa Njujork Niksima i Klivlend Kavalirsima, a od prije tri sezone je promjenila ime i lokaciju i sad se zove LejkLend Medžik, i usko je povezana upravo sa ekipom Orlanda).

Melvin tu igra poprilično dobro, a na 39 utakmica u razvojnoj ligi bilježi 14,6 poena, 7,7 skokova i 3,1 asistenciju.

U martu raskida ugovor sa BajHoksima i samo dan poslije raskida potipsuje ponovo u Italiji, ovog puta u tim Venecije.

U gradu koji nosi nadimak “Nevjesta mora” odigraće neke od svojih najboljih partija.

U tom preostalom periodu do kraja sezone Melvin će ubacivati 9 poena, hvatati 6 skokova i imati 1,1 ukradeno po utakmici.

Već sljedeće sezone uspijeva da se sa “Bordo-zlatnima” popne na tron Serije A, pobjedivši tim Trenta u finalu (4:2 u seriji). Iste godine je igrao i FINAL 4 FIBA lige šampiona (na kraju završili kao četrti).

Te sezone je ponio individualnu nagradu MVP finalne setije protiv Trenta u Seriji A.

Nakon uspješne sezone na sjeveru Italije, pšrihvara ponudu super bogatog Uniksa iz Kaznja.

Za ruski tim igraće svije sezone, i za te dvije godine bilježiće 9 poena i 5 skokova po meču, uz ponovo dobru odbranu.

https://www.youtube.com/watch?v=bG0Gz0hdaBQ

Dobrim partijama privukao je pažnju jedog od velikana španske košarke ekipe Unikahe.

Međutim u Španiji ga Luis Kasimiro umjesto na poziciji 4, trži na poziciji 4, i Edžim bilježi najgoru sezonu u Evropi.

Samo 5 poena i 3 skoka po utakmici uz katastrofalnih 19 odsto iz igre.

To ipak nije omelo Petra Mijovića, i Budućnost VOLI da ga dovedu ove sezone.

Ajova stejt
Edžim blokira ristića, na meću Budućnost-Breša

Sudeći po dasadašnjim utakmicama, Mijović je uspio da vaskrsne Edžimovu košarku, a Kanađanin je postoa bitan dio tima. Po Partijama podsjeća na onog košarkaša koji je dominirao italijanskom Serijom A noseći dres Venecije.

Do sada je u Budućnosti u prosjeku bilježio 13,1 poen i 6,6 skokova, a za tri poena šutira odličnih 44 odsto.

Mijović ga koristi po potrebi i kao krilo i kao krilnog centra, i samim tim dao mu je prostora da pokaže sve svoje kvalitete koje posjeduje.

Melvin Edžim je 2012. godine igrao za svoju zemlju porijekla, Nigeriju, na turneji po Kini, ali je od 2013. godine prihvatio poziv rodne zemlje Kanade, sa kojom je osvojio bronzu na FIBA Ameri Kupu u Meksiku 2015. godine, kao i srebro na Pan-američkim igrama u Torontu iste godine.

4 Komentara

    Igrac vrhunskog kvaliteta

    Odgovori

    Jedan od najboljih igraca u ABA ligi

    Odgovori

    Odlivno pojacanje za Buducnost ove sezone

    Odgovori

    Da popravi odbranu i bice igrac za Eurolige

    Odgovori

Postavi odgovor